Zeventien scholen onder financieel toezicht

Zeventien scholen in Nederland staan onder verscherpt financieel toezicht van de Onderwijsinspectie. Vijf daarvan verkeren in zo'n benarde financi-ele positie dat een faillissement dreigt.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een lijst die de Algemene Onderwijsbond (AOb) samenstelde op basis van jaarcijfers over 2011. Het gaat om scholen uit het basis-, voortgezet en hoger onderwijs.


Onder de vijf scholen die in de acute financiële problemen zitten behoren twee basisscholen, de Islamitische middelbare scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, Roc Leiden en de Amsterdamse onderwijskolos Amarantis. Naar de problemen van die laatste loopt momenteel een onderzoek van het ministerie van Onderwijs. Centraal daarin staat het toezicht op de financiën van de school.


Walter Dresscher, voorzitter van de Aob, constateert dat 'de overheid nauwelijks controleert op de financiële handel en wandel van schoolbesturen'. Hij pleit voor meer transparantie en scherpere controles van de Onderwijsinspectie. Dresscher: 'Medezeggenschapsraden krijgen nu onbegrijpelijke informatie te zien, als ze al wat onder ogen krijgen. Schoolbesturen moeten minder vrijheid krijgen in wat ze doen met de zak geld die van de overheid komt. Geld dat is bestemd voor leraren, mag niet voor een nieuw gebouw worden gebruikt.'


De Onderwijsinspectie wil niet inhoudelijk ingaan op de kritiek van de AOb-voorzitter. 'Wij voeren het toezicht uit zoals het is geregeld op basis van politieke keuzes. De primaire verantwoordelijkheid voor de financiën ligt bij de scholen zelf,' zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn er de laatste jaren veel scholen onder verscherpt financieel toezicht geplaatst en daardoor weer gezond geworden. 'In 2009 stonden vijftien schoolbesturen in het beroepsonderwijs onder financieel toezicht, nu zijn dat er nog vijf.'


Het ministerie van Onderwijs erkent dat 'het met een aantal schoolbesturen financieel niet goed gaat'. Volgens een woordvoerster moet de financiële deskundigheid van bestuurders en toezichthouders naar een hoger plan worden getild.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden