Zeventien jaar cel voor Mrdja

De Bosnisch-Servische politiecommandant Darko Mrdja is woensdag tot zeventien jaar gevangenisstraf veroordeeld door het Joegoslavië-Tribunaal wegens een massamoord.

De 36-jarige Mrdja, bijgenaamd 'Dado', sloot afgelopen zomer een akkoord met de aanklagers over de omvang van de aanklachten. Hij bekende schuld aan moord en pogingen tot moord als onderdelen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat feitelijk om een massa-executie die onder zijn bevel werd uitgevoerd op 21 augustus 1992.

De aanklagers hadden een straf van vijftien tot twintig jaar cel geëist. Mrdja's raadslieden verzochten om een straf niet hoger dan vijftien jaar. Mrdja werd in juni 2002 door de soldaten van de stabilisatiemacht SFOR gearresteerd. Aanvankelijk ontkende hij de beschuldigingen.

Mrdja was in 1992 commandant van een speciale politie-eenheid van de Bosnische Serviërs. Hij liet deze eenheid op de rand van een afgrond naar schatting meer dan tweehonderd niet-Servische gevangenen, mannen en jongens, executeren.

Mrdja had de slachtoffers wijs gemaakt dat ze in het kader van een gevangenenruil zouden worden overgedragen aan de autoriteiten van het door moslims gedomineerde deel van Bosnië-Herzegovina.

Maar op een weg door de bergen circa zeventig kilometer ten noordwesten van Sarajevo stopten de bussen met de slachtoffers. De gevangenen moesten uitstappen en langs het ravijn gaan staan. Mrdja zou toen hebben gezegd: ,,Hier doen we de ruil, de levenden tegen de levenden en de doden.' Mrdja's mannen openden vervolgens het vuur. Maar slechts twaalf slachtoffers overleefden de kogels en de val in de diepe afgrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden