Zevenhonderd banen weg bij postkantoren

Postkantoren BV, een samenwerkingsverband van PTT Post en de Postbank, gaat zevenhonderd banen schrappen. De ondernemingsraad geeft de directie volgende week een positief advies voor het plan....

Dit jaar verdwenen al driehonderd arbeidsplaatsen bij het Utrechtse hoofdkantoor - eenderde van het totaal. 'De totale reductie ligt in de buurt van de duizend banen', zegt een woordvoerder van het bedrijf.'

De overige zevenhonderd banen moeten verdwijnen bij de 430 postkantoren die het bedrijf nog in eigen beheer heeft. De honderden andere, veelal kleine, postkantoren worden uitbebaat door zelfstandige postagenten. Daarnaast bezit Postkantoren nog eens 230 postfilialen in de winkels van dochter Bruna.

Postkantoren wil het aantal eigen vestigingen nu terugbrengen tot circa driehonderd. In veel gevallen komt hiervoor een postagentschap in de plaats. Bij dit 'omzetten' komen de bestaande banen echter meestal te vervallen, omdat de nieuwe eigenaar vaak zijn eigen personeel meeneemt.

Vooral postvakbond BVPP vreest voor een ontslaggolf. 'Bij de vorige reorganisatie konden ontslagen maar ternauwernood worden voorkomen', zegt bestuurder R. Pol. 'De rek is er nu uit.' Volgende week praten de bonden met Postkantoren over de personeelsreductie. De ondernemingsraad heeft echter al laten weten in te stemmen met de plannen.

Maar de BVPP verwacht dat het aantal eigen filialen van Postkantoren zal zakken tot ver onder de beoogde driehonderd. 'Door de komst van de euro en het vereenvoudigen van de dienstverlening van PTT Post en de Postbank zullen veel kantoren niet langer rendabel zijn', zegt Pol.

De banenreductie is onderdeel van het vorig jaar aangekondigde bezuinigingsplan 'Postkantoor 21', dat over vier jaar moet zijn afgerond. Begin dit jaar maakte Postkantoren bekend 876 postkantoren en agentschappen te willen sluiten. Daardoor zouden er achthonderd kantoren overblijven met een volledig assortiment. Na protesten in de Tweede Kamer - die vreesde voor de dienstverlening op het platteland - kwam er een compromis: 774 sluitingen, zodat er uiteindelijk 902 kantoren open blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden