Zevende zittingsdag krijgt raadselachtige afloop Onzekerheden sluipen in bewijs tegen Bende Venlo

Er sluipen onzekerheden in de bewijslast tegen de Bende van Venlo. Is Ibo Karaca door de broers A. met twee schoten in een koffieshop geliquideerd?...

ANDRE LAMMERSE

Van onze correspondent

André Lammerse

Den Bosch

De zevende zittingsdag van het hoger beroep tegen de Bende van Venlo kreeg gisteren een raadselachtige afloop. Het gerechtshof in Den Bosch hoorde laat in de middag twee getuigen achter gesloten deuren. De advocaten was uitdrukkelijk verzocht niets over de verhoren naar buiten te brengen. Niemand kon dus zeggen of de twee vrouwen bij hun eerdere ontlastende verklaringen zijn gebleven.

Beiden waren op 18 juni 1994 aanwezig in de Venlose Van Postelstraat. Tegenover een notaris in Maastricht hebben ze onlangs laten vastleggen dat ze rond middernacht 'twee schoten' hebben gehoord uit koffieshop Number One. Karaca was binnen, net als Number One-eigenaar Suleyman A. en diens broer Abdullah A.

De suggestie wordt gewekt dat de gebroeders A. Karaca hebben doodgeschoten achter in de keuken van de koffieshop. Dat verhaal werd gisteren nog eens bevestigd door twee Turkse Venloërs. Suleyman zou het hen kort na de moord hebben toevertrouwd in zijn bordeel in Duitsland.

De aanwijzingen dat de broers A. verantwoordelijk zijn geweest voor de liquidatie stapelen zich op. Morgen zullen de ouders van Ibo Karaca getuigen dat de andere zes Turkse verdachten niets met de moord op hun zoon te maken hebben gehad. Zo zou Hacibey K., ook wel de 'hasjburgmeester van Venlo' genoemd, ten onrechte tot achttien jaar celstraf zijn veroordeeld als opdrachtgever voor de huurmoord. De andere zeven Turkse Venloërs die een hand zouden hebben gehad in de liquidatie, werden bij de rechtbank van Roermond vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Dus ook de gebroeders A. kwamen op vrije voeten. Na de uitspraak week Abdullah A. meteen uit naar Turkije, zijn vrouw en twee kinderen achterlatend.

De reconstructie van de moord op Karaca is er met de getuigenissen uit het Turkse gemeenschap bijzonder gecompliceerd op geworden. De reconstructie van justitie begint met een ruzie over de diefstal van vijf kilo hasj. Karaca zou het spul achterover hebben gedrukt. Vervolgens zou hij door vier Nederlanders en zeven Turken op 18 juni zijn ontvoerd en op een afgelegen industrieterrein zijn omgebracht. De voorbereiding, taakverdeling, afspraken over bloedgeld en precieze uitvoering zijn ook in de lezing van justite zo ingewikkeld dat er een lijvige Agatha Christie over geschreven zou kunnen worden.

Als het gerechtshof de nieuwe getuigenverklaringen zwaarder laat wegen dan de processen verbaal, is de kans groot dat ook andere moordzaken van de Bende van Venlo onderuit gehaald worden. De zaak-Karaca steunt op de belastende verklaringen van de eerder veroordeelde Sjakie H. en verdachte Astrid van B. Zij hebben ook over de andere zeven levensdelicten van de bende volledige bekentenissen afgelegd, maar die worden uiterst onbetrouwbaar als blijkt dat ze alles bij elkaar hebben verzonnen. Zijzelf beweren nu dat hun allereerste verklaringen niet kloppen, en onder druk zijn afgelegd bij 'sterk sturende' rechercheurs.

Het hof stond woensdag opnieuw stil bij de dagboeken van Astrid die zij schreef in de eerste maanden van haar detentie. Over de moord op Karaca en onbekende Turkse getuigen doet zij uitvoerig verslag. Astrid beriep zich gisteren echter op haar verschoningsrecht en wilde niets kwijt over haar ontboezemingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden