Zevende titel voor Buit, vierde kampioenschap voor Atkinson Alles blijft bij het oude in nationale squashtop

Er verandert weinig in de Nederlandse squashtop. Voor de zevende maal veroverde Lucas Buit gisteren de nationale titel. En bij de vrouwen behaalde Vanessa Atkinson al haar vierde kampioenschap....

Van onze squashmedewerker

AMSTERDAM

Het NK had het grote succes van Tommy Berden (19) moeten worden. Een paar jaar geleden had hij met Buit gewed dat hij vóór 2000 de titel zou overnemen. Het kwam er niet van; Berden verloor in de halve finale van Eric Smit die derhalve Buits opponent werd. Zoals dat de laatste jaren steeds het geval was.

Buit won betrekkelijk gemakkelijk: 9-3, 9-3, 9-3. 'Toch was ik niet in mijn beste doen', vertelde hij. 'Ik ben deze week vader geworden en heb ook nog een huis gekocht. Bovendien speel ik bijeen NK nooit mijn beste spel omdat de druk bij mij ligt. Eric Smit heeft niets te verliezen, ik alles. Hij gooit alles in de strijd, probeert me af te houden, praat tegen me. Ach, zolang het verschil tussen ons zo groot blijft, kan ik me er niet druk over maken.'

Ook Vanessa Atkinson haalde de titel relatief eenvoudig binnen, al moest ze de derde game afstaan aan Nicole Beumer. 'Concentratieverlies', meende ze. 'Het ging in de eerste twee games wel érg gemakkelijk.' Met 9-1, 9-0 werd Beumer inderdaad van de baan geveegd.

Een afgang dreigde voor de 33-jarige Amsterdamse, die echter nog eenmaal terugvocht en de game won. 'Maar dat moest van heel diep komen', steunde ze na afloop. 'Ik heb daar geen zin meer in.' Waarna ze haar afscheid aankondigde. 'Dit was mijn laatste NK. Nu alleen nog het EK, waar ik deel uitmaak van de ploeg, en dan stop ik definitief. Ik kan me voor dit soort wedstrijden niet meer opladen.'

Beumer zet met haar beslissing de squashbond voor een voldongen feit. Na Houtsma en de geblesseerde Van Hoorn is ze de derde topper die ermee stopt. Atkinson (22) staat op eenzame hoogte. Zij is nog jong, heeft ambities ('Ik wil in de topzestien van de wereld komen; volgende maand sta ik negentiende') en kan voor het Nederlandse squash internationaal nog wat betekenen.

Bij de mannen is na de finale der dertigers van gisteren het wachten op de doorbraak van Tommy Berden. 'Mijn prioriteiten liggen niet bij het NK maar op de wereldranglijst', zegt hij. Hij staat nu 89ste. Berden wil in tegenstelling tot Buit nog wel naar buitenlandse toernooien toe en zo een bestaan als prof opbouwen. 'Ik zoek nu nog sponsors die mijn reizen kunnen financieren', legt hij uit. De bond heeft hem uitgenodigd een plan op te stellen, waarmee zij dan naar haar eigen relaties wil aanboren. Want een goed talent is voor de toekomst van het squash het koesteren waard.

AMSTERDAM: NK, mannen, halve finales: Buit (1) - Vertogen (3/4) 9-5, 9-1, 9-2, Smit (3/4) - Berden (2) 9-3, 9-3, 1-9, 9-4; finale: Buit - Smit 9-3, 9-3, 9-3.

Vrouwen, kwartfinales: Beumer (2) - De Dreu-Spitse 9-2, 9-0, 9-3; halve finales: Atkinson (1) - Sommers (4) 9-1, 9-3, 9-0, Beumer (2) - Jelgersma (3) 9-4, 8-10, 9-1, 9-4; finale: Atkinson - Beumer 9-1, 9-0, 6-9, 9-6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden