Zevende liquidatie in top Iraans wapenprogramma

Voor de zevende keer is een vooraanstaande functionaris van het Iraanse bewapeningsprogramma omgebracht. De Revolutionaire Garde en de politie onderzoeken de dood van Mojtabi Ahmadi, het hoofd van Iran's succesvolle cyberoorlog-eenheid. Hij is met schoten in de borst bij Teheran gevonden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - De dood van Ahmadi werd donderdag meteen in verband gebracht met de moorden van de laatste jaren op diverse atoomwetenschappers en hoge militairen. Net als bij de meeste van deze aanslagen, zouden personen op een motorfiets betrokken zijn geweest bij de dood van Ahmadi.

De dood van de vooraanstaande commandant van de Revolutionaire Garde werd voor het eerst gemeld door de Iraanse website Alborz. Op foto's van de begrafenis op een andere Iraanse nieuwssite is te zien hoe hij onder grote belangstelling van gardeleden wordt begraven. De garde noemt zijn dood een 'verschrikkelijk incident' maar spreekt niet van moord.

Nadat de Britse krant The Daily Telegraph Ahmadi's dood voor het eerst buiten Iran had gemeld, werd het nieuws volop overgenomen door de Israëlische media. Israël was, samen met de VS, betrokken bij de Stuxnet-virusaanval in 2009 op het Iraanse kernprogramma. Die operatie, Olympic Games, ontregelde tijdelijk de uraniumverrijking. De Israëlische geheime dienst Mossad is ook veelvuldig in verband gebracht met de reeks moorden in de stijl van thrillerauteur John le Carré.

De laatste mysterieuze aanslag was in 2012 in Teheran op de 32-jarige Mostafa Ahmadi Roshan. Hij werd op klaarlichte dag in het drukke verkeer opgeblazen toen een motorrijder een magneetbom onder zijn Peugeot 405 plaatste. Roshan werkte bij de uraniumverrijkingsfabriek bij Natanz.

In 2010 werden drie soortgelijke aanslagen gepleegd op atoomwetenschappers. Ook werd in 2011 de architect van het omvangrijke raketprogramma, generaal Hassan Moqaddam , gedood bij een enorme explosie op een raketbasis buiten Teheran. Net als de nu omgekomen Ahmadi was Moqaddam werkzaam voor de Revolutionaire Garde.

Israël ontkent noch bevestigt betrokkenheid bij de aanslagen. Maar direct na de dood van Roshan waarschuwde Israëls hoogste militair, Benny Gantz, dat Iran nog veel meer 'onnatuurlijke' zaken kon verwachten.

Maanden later bevestigden Amerikaanse functionarissen tegenover NBC News dat de Mossad achter de moorden zat op de wetenschappers. Ze zouden met logistieke en financiële steun van de Iraanse verzetsbeweging Mujahedin-e Khalq zijn uitgevoerd. Iran heeft eerder deze organisatie ervan beschuldigd de Israëli's te helpen.

De dood van Ahmadi komt kort nadat The Wall Street Journal had gemeld dat zijn eenheid met succes een computernetwerk van de Amerikaanse marine had gehackt. Volgens de VS zou de Iraanse cyberoorlogcapaciteit nu, vier jaar na de Stuxnet-aanval een 'behoorlijk gevaar' vormen. Iraanse hackers zouden het afgelopen jaar ook achter cyberaanvallen zitten op Amerikaanse banken en energiebedrijven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden