Zevenbergen na vaccinatie vol opgeluchte ouders

De GGD West-Brabant heeft maandag 4400 kinderen uit Zevenbergen en Klundert ingeënt tegen de meningokokkenziekte. De vaccinatiecampagne verliep volgens wethouder S....

De driejarige Wesley Broere laat maandagmorgen stoer de pleister op zijn bovenarm zien. Maar tijdens het prikken heeft hij wel een traantje gelaten, verklapt zijn moeder Jacqueline Broere. Opgelucht is ze dat haar zoontje eindelijk bescherming krijgt tegen de gevreesde meningokokkenbacterie, die in het dorp al vijf slachtoffers maakte.

'Het is best wel eng', zegt Broere. Twee weken lang hebben zij en haar zoontje het zwembad gemeden, omdat dáár alle slachtoffers toevallig ook zijn geweest. En ze weet nog niet of ze Wesley deze week wel naar de peuterspeelzaal stuurt. Want het vaccin werkt pas optimaal na twee weken.

Opgeluchte ouders, huilende peuters en nonchalant ogende pubers bepalen maandag het beeld op het gemeentehuis in Zevenbergen. Daar zijn ruim drieduizend kinderen opgeroepen voor een prik tegen de meningokokkenziekte. In het naburige Klundert geldt dat voor nog eens vijftienhonderd kinderen, die in een sport- en vergadercentrum terecht kunnen.

In de Moerdijkzaal worden de kinderen opgewacht door vijf wisselploegen van elk drie verpleegkundigen, gezeten aan tafeltjes met spuitjes en watten. Enkele clowns proberen de sfeer luchtig te houden. Ze blazen bellen of bootsen het vaccinatietafereel na.

De EHBO staat paraat om flauwvallers te assisteren. Tegen de middag zijn nog maar twee kinderen tegen de vlakte gegaan. 'Allebei pubers. Die vallen veel eerder flauw dan kleuters', weet een EHBO'er uit ervaring.

Bij de uitgang deelt een gemeenteambtenaar ballonnen uit aan de gevaccineerden. Op het plein biedt een ijscokar eveneens troost. 'Opbrengst t.b.v. meningokken', staat onhandig op een karton geschreven.

'Het is nodig hè', bromt Dominique van Heijst (16) na het prikje. 'Voor je het weet, heb je het.' Maar echt zorgen heeft hij zich de afgelopen weken niet gemaakt.

Esther Roest, moeder van Tom en Luc, laat een afwijkend geluid horen. Voor haar had het eigenlijk niet gehoeven. Want iedere ouder is toch al alert en weet dat je meteen naar het ziekenhuis moet als de symptomen van de ziekte worden geconstateerd. 'Volgend jaar is er misschien weer een andere ziekte. Je kunt niet blijven vaccineren', aldus Roest.

De kinderen zijn op postcode opgeroepen, in groepen van ruim driehonderd per uur. De massale campagne verloopt ordelijk en beheerst. Alleen bij de aanvang om negen uur ontstaan enkele rijen wachtenden. De zuigelingen worden in een apart lokaal opgevangen. Als het even kan, krijgen zij het vaccin toegediend in combinatie met de DKTP-cocktail of andere vaccinaties.

Ook Esther Voormolen behoort tot de categorie 'opgeluchte ouders' als zij met de elf maanden oude Damian het gemeentehuis verlaat. Maar helemaal zeker is zij nog niet en daarom houdt ze het kind voorlopig nog thuis van het kinderdagverblijf. 'Er hoeft maar één kindje ziek te zijn. Waarom zou ik het risico lopen?', zegt ze.

Zo denken veel ouders met schoolgaande kinderen. Maar volgens de GGD is er geen enkele reden om kinderen thuis te houden. Directeur J. Wassenaar van de GGD West-Brabant schat het besmettingsrisico op scholen elders in Nederland zelfs net zo hoog in als in Zevenbergen en Klundert.

Over het besmettingsgevaar tijdens de massale inenting op het gemeentehuis bestaat eveneens onzekerheid onder de bevolking. Want dan komen toch ook honderden kinderen bij elkaar? Er is geen gevaar, oordeelt F. Pijpers, hoofd jeugdgezondheidszorg bij de GGD. Want de besmetting vindt vooral plaats via knuffelen. Zelfs het aanwezige GGD-personeel hoeft niet te worden gevaccineerd.

Enkele ouders uit de omgeving van Zevenbergen eisen 's ochtends ook voor hún kinderen een prik. In een aparte kamer legt de GGD nogmaals uit dat dit niet nodig is en ook niet kan. Volgens directeur Wassenaar zijn agressieve reacties uitgebleven.

Hij is vooral tevreden dat er, ondanks de massaliteit van de campagne, toch ruimte is geweest voor individuele zorg. Praktisch iedereen heeft zich aan de oproeptijden gehouden, waardoor de doorstroming goed is verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden