'Zeven visschersjongens uit Scheveningen in klein motorbootje'

De regering in ballingschap ontvangt schaars bericht uit Holland.

Londen, 24 maart 1941

Vernam, dat vrijdag zeven visschersjongens uit Scheveningen in een klein motorbootje, met bij elkaar gegapte benzine, hier zijn aangekomen na een avontuurlijken tocht om dienst te nemen bij de Marine. De geest in Holland is uitstekend, zeiden zij. Op een vraag, of er in Scheveningen veel NSB'ers waren, waren ze hoogst verontwaardigd. De oudste is 19 jaar.

Alle gesprekken bevestigen mijn stelling, dat we meer contact met Holland moeten krijgen. 't Beroerde is, dat de Duitschers de familie van zulke 'ontsnappers' naar een concentratiekamp schijnen te sturen. De schoften!

25 maart

Vanmiddag bezoek van een officier van de Salando, een boot nu van de Lloyd (prijsgemaakt Duitsch schip van elfduizend tons), die pas met een enorm convooi van 82 schepen uit Amerika is aangekomen zonder een schip te verliezen. Een pracht prestatie, maar dit convooi, vol metaal en wapentuig, werd dan ook heel zwaar geconvoieerd; op een deel van de reis waren een hulpkruiser en veertien destroyers ter begeleiding.

Op een vorige reis was mijn zegsman getorpedeerd en had achttien dagen in een open boot op zee doorgebracht: zeven van zijn kameraden waren daarbij omgekomen.

George Hart (1893-1943), Nederlands ambtenaar, week in mei 1940 met de Nederlandse regering uit naar Londen. Ingekort fragment uit Het dagboek van dr. G.H.C. Hart (red. A.E. Kersten). Martinus Nijhoff, 1976.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden