Zeven uur per dag bidden

Lobsang Lungtok (12 jaar) uit Tibet: ‘Drie jaar geleden hebben mijn ouders mij vanuit Tibet de grens over gesmokkeld naar Nepal....

‘Om weg te komen uit Tibet, liep ik samen met mijn ouders stiekem zes dagen door de besneeuwde bergen van de Himalaya. Het was doodeng. In de bergen lag overal sneeuw, waardoor de paden niet meer zichtbaar waren. Als we niet zouden oppassen, zouden we zo in een ijsspleet vallen. Mijn ouders lieten twee yaks voorop lopen om dit te voorkomen. Yaks zijn langharige Tibetaanse buffels. Ze zijn soms slimmer dan mensen, vind ik. Ze kunnen de bergpaden door de sneeuw heen ruiken. Ik overleefde mijn reis door in de voetsporen van de yak te lopen.

‘ Inmiddels is mijn droom uitgekomen en woon ik alweer een paar jaar als monnik in een Tibetaans klooster in Nepal. Mijn ouders zijn teruggegaan naar Tibet, omdat ze in Nepal geen werk konden vinden. Ik woon hier samen met 47 monniken; veel daarvan zijn jongens van mijn eigen leeftijd. Ik zie ze als mijn broers. Niemand hier vindt mij zielig, want van iedereen wonen de ouders ver weg.

‘Elke dag om half vijf sta ik op. Ik heb er weken over gedaan om te wennen aan dat tijdstip, maar nu vind ik het wel fijn. Ik besteed zo’n zeven uur per dag aan bidden en het bestuderen van heilige Boeddhistische teksten. Ik ben er best goed in. Dit jaar ben ik bij de jaarlijkse wedstrijd ‘gebedsboek uit je hoofd leren’ vijfde geworden. Ik kan al zestig pagina’s uit mijn hoofd opzeggen.

‘Vijf keer per jaar ga ik het klooster uit. Eigenlijk alleen op speciale feestdagen. Samen met mijn vriendjes mag ik dan alles wat we de rest van het jaar niet mogen, zoals voetballen en snoepen. Ik ben erg gelukkig bij mijn nieuwe broers in het klooster. Ik vind het gek om te horen dat veel Nederlandse kinderen het moeilijk zouden vinden om in een klooster te wonen, elke dag te bidden en hun familie weinig te zien. Ik vind kinderen die níet in het klooster wonen juist zielig, want buiten de kloostermuren is iedereen arm, is het vies en is er weinig eten. Dat heb ik zelf gezien toen ik buiten de kloostermuren liep. Ik kan mij niet voorstellen dat je daar buiten wilt wonen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden