Zeven Tourzeges van Armstrong geschrapt

Lance Armstrong, voorheen bekend als zevenvoudig Tourwinnaar, is schuldig bevonden aan het gebruik van doping en gaat vanaf nu zo goed als zegeloos door het leven. De internationale wielrenunie zette maandag een streep door diens grootste prestaties en verbande hem uit de sport.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

GENÈVE - De UCI honoreerde daarmee de bevindingen van het Amerikaanse antidopingbureau Usada. Dat concludeerde twee weken geleden dat Armstrong zich zeker tijdens zijn Touroverwinningen van 1999 tot en met 2005 aan doping bezondigde en het gebruik van verboden middelen aanmoedigde onder ploeggenoten en deze verstrekte.

Het Usada had daarin groot gelijk en stond ook in zijn recht die straf uit te spreken, concludeerde de internationale wielrenunie maandag. Het was de aangewezen partij om te oordelen over een renner van Amerikaanse bodem, ook al betroffen het wedstrijden die in andere landen plaatshadden. Wat het Usada zelf niet kon, deed de UCI gisteren: het schrapte alle prestaties die Armstrong vanaf 1 augustus 1998 noteerde.

UCI-voorzitter Pat McQuaid erkende hoe vernietigend het dopingdossier heeft uitgewerkt voor Armstrong. Hij zei 'ziek' te zijn van alle aantijgingen in het rapport, met name die geuit door de vroegere teamgenoten van Armstrong. De ruim duizend pagina's hebben het wielrennen in 'de grootste crisis ooit gestort', betoogde hij - groter dus dan de met rechtszaken en stakingen bezaaide Festina-Tour in 1998.

Het staat nu ook voor de UCI vast dat Armstrong de dopingreglementen heeft overtreden en dat is voor een groot deel zijn eigen schuld. De renner koos er zelf voor zich niet meer te verdedigen tegen het Usada-onderzoek.

Daarmee, zo onderstreepte de UCI, verspeelde hij voor een groot deel zijn recht op verdediging. Bovendien is de wielrenunie ook niet in staat te bewijzen dat de 26 getuigen, onder wie elf van zijn vroegere steuntroepen, Armstrong ten onrechte van allerlei verboden praktijken beschuldigen.

Armstrong kan formeel tegen de straf in beroep, maar het is onwaarschijnlijk dat hij zijn heil zoekt bij het sporttribunaal CAS. Hij heeft herhaaldelijk gezegd het vechten tegen de dopingbeschuldigingen moe te zijn. Dat is ook het beste, maakte de wielrenunie duidelijk. 'Hij verdient het om te worden vergeten. Voor hem is geen plek in deze sport', zei McQuaid, nadat hij een van de succesvolste renners uit zijn sport had 'opgehangen'.

De UCI voelt zich niet of nauwelijks aangesproken door de bevindingen van het Usada, ook al kent het rapport een aantal vingerwijzingen en speelde de federatie volgens ploeggenoten een twijfelachtige rol in de tijd dat Armstrong actief was. McQuaid zegt zich niet geroepen te voelen op te stappen en vindt ook niet dat zijn voorganger, Hein Verbruggen, dat wel zou moeten.

Dat de UCI toch in diskrediet wordt gebracht in het dopingdossier en om diverse redenen kritiek krijgt van het Usada, noemt hij voor rekening van de verantwoordelijken. Maar omdat het Amerikaanse antidopingbureau zich in zijn aanklacht niet zo hard uitspreek tegen de wielerbond als het in de pers wel deed, 'ziet de UCI geen reden om in beroep te gaan.'

Armstrong werd 218 keer gecontroleerd door de wielrenunie, maar testte nimmer positief. Het kan de UCI volgens McQuaid niet worden aangerekend. 'Het is gemakkelijk om te roepen dat wij meer konden doen aan het bestrijden van doping. We moesten het doen met de middelen die we destijds tot onze beschikking hadden. Alle stalen die we hebben opgestuurd, kwamen negatief terug van onze laboratoria.'

De positieve test die Armstrong in 1999 afleverde voor het gebruik van cortison, was volgens de wielrenunie gerechtvaardigd door een doktersattest. Dat de Texaan in de Ronde van Zwitserland vanwege epo werd ontmaskerd, zoals door oud-ploegmaat Floyd Landis verklaard, noemde McQuaid onzin.

Evenmin is het volgens hem waar dat de UCI dat testresultaat zou hebben doen verdwijnen, in ruil voor donaties van in totaal 125 duizend dollar namens Armstrong. De bedragen zijn geïncasseerd, erkende McQuaid. 'Maar omdat er geen positieve test was, was er voor hem ook niets om bij ons af te kopen.'

Over Johan Bruyneel, de ploegleider die volgens het Usada met Armstrong participeerde in het 'meest geavanceerde dopingnetwerk in de sport ooit', wilde de UCI geen standpunt innemen. De Belg kiest ervoor het gevecht met het Amerikaanse antidopingbureau aan te gaan in een hoorzitting. 'Zijn zaak is dus nog onder behandeling', zei McQuaid.

Hoewel zo'n beetje de hele wielerwereld dat wel doet, ziet de wielrenunie geen reden tot bezorgdheid over de staat van de sport. Dat oud-renners met een dopingverleden verantwoordelijke functies bekleden, is voor McQuaid geen probleem meer. 'Er zijn veel mensen die ondanks hun historie veel goede dingen doen voor het wielrennen', zei hij.

Vrijdag stapte Rabobank na zeventien jaar uit het wielrennen, omdat de sponsor er geen vertrouwen meer in heeft dat de sport het dopingprobleem probeert uit te roeien. De bank rekende dat ook de UCI aan, maar McQuaid voelt zich er niet door aangesproken. 'Ik heb er vertrouwen in dat Rabobank door een ander bedrijf wordt vervangen', zei hij slechts.

McQuaidinternationale wielrenunie

De internationale wielrenunie heeft Lance Armstrong maandag voor het leven geschorst. 'Hij verdient het om te worden vergeten. Voor hem is geen plek in deze sport.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden