Zeven ton schade aan bezette panden UvA

De omvang van de schade aan het Maagdenhuis en het Bungehuis veroorzaakt door bezetters eerder dit jaar bedraagt minstens 706 duizend euro. Dat maakte de Universiteit van Amsterdam (UvA) vrijdag bekend. Dit is meer dan waarmee vorige maand rekening werd gehouden. De panden werden in het voorjaar wekenlang bezet door studenten uit protest tegen het bestuur.

Redactie
Het Maagdenhuis na de ontruiming. Beeld anp
Het Maagdenhuis na de ontruiming.Beeld anp

De schade aan alleen al het Maagdenhuis bedraagt 505.000 euro. Maar dit bedrag kan nog oplopen tot 526.000 euro, als alle nota's ontvangen zijn. Bovendien bedragen de kosten voor de bezetting van het Bungehuis ruim 201.000 euro. Ook zijn er nog diverse kosten gemaakt als gevolg van beide bezettingen, waaronder de inzet van beveiliging bij debatten en demonstraties.

Deze schadepost bedraagt 61.000 euro. 'De gehele schadelast ten gevolge van de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis is als claim ingediend bij de verzekeraar en wordt op dit moment beoordeeld', aldus de universiteit.

Vorige maand nam de Tweede Kamer een motie aan om de schade te verhalen op de bezetters. De motie van VVD, CDA en de PVV kon ook rekenen op de instemming van de ChristenUnie, de SGP en enkele kleinere fracties.

In plaats van op de studenten, wil de universiteit de schade verhalen op de verzekering. Beeld anp
In plaats van op de studenten, wil de universiteit de schade verhalen op de verzekering.Beeld anp

Schoonmaak

In een eerste schatting rekende de UvA toen op een bedrag van 500.000 euro voor reparaties, extra beveiliging en schoonmaak. De grootste kostenpost was volgens de UvA de extra beveiliging die moest worden ingehuurd: 45 bezettingsdagen, gerekend vanaf 25 februari, waarbij er dag en nacht drie à vier extra beveiligers nodig waren. Daaraan hing toen een prijskaartje van 230 duizend euro.

De schoonmaak van het Maagdenhuis kostte zo'n 50 duizend euro. Daarnaast heeft de UvA tijdens de bezetting geld moeten vrijmaken voor vervangende werkruimte voor de medewerkers die niet in het Maagdenhuis terecht konden.

De overige kosten bestaan uit het opnieuw in werking stellen van de liften, gederfde inkomsten en overuren door personeel.

Een kapotte deur in een gang van het Maagdenhuis. Beeld anp
Een kapotte deur in een gang van het Maagdenhuis.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden