ZEVEN PROJECTEN

De 22,4 miljoen euro subsidie voor het ZonMw-programma met adulte stamcellen wordt verdeeld over drie onderzoeksronden. Van de dertien projecten die tijdens de eerste ronde zijn beoordeeld, worden de volgende zeven gesubsidieerd....

Kaakbotverhoging bij patiënten met een tandheelkundig implantaat. Het VUmc en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) bekijken of vetstamcellen in de holte van een verdwenen kies tot nieuw bot uitgroeien.

Stamceltherapie voor patiënten met ernstig vaatlijden in de benen. Het UMC Utrecht zoekt naar het type beenmergcel dat leidt tot optimaal ontstaan van nieuwe bloedvaatjes.

Toepassing van stamcellen bij immuunziekten. Het LUMC in Leiden kijkt naar de effecten bij patiënten met een niertransplantatie en patiënten met de ziekte van Crohn.

Killercellen tegen leukemie. Het Nijmeegse UMC St Radboud gebruikt bloedvormende stamcellen om daaruit een speciaal type cellen van het immuunsysteem te kweken. Bekeken wordt of die bij ouderen met acute leukemie kunnen helpen om de kankercellen op te ruimen.

Transplantatie van stamcellen uit speekselklieren tegen speekseltekort. Kankerpatiënten bij wie het hoofd-halsgebied is bestraald, hebben vaak last van een falende speekselproductie. Het UMC Groningen werkt aan een therapie met stamcellen om de speekselklieren te herstellen.

Het activeren van stamcellen om de lever te redden. De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt hoe leverstamcellen snel en veilig kunnen worden vermeerderd, zodat de leverfunctie bij ernstige ziekten kan worden hersteld. Dit project wordt als enige gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Onderzoek naar de capaciteiten van vetstamcellen. Net als beenmerg bevat ook vetweefsel een speciaal type stamcellen die kunnen uitgroeien tot bloedvaten en tot cellen waaruit bot en kraakbeen kunnen ontstaan. Het Leidse LUMC vergelijkt die cellen uit vetweefsel en uit beenmerg, en bekijkt welk vetweefsel het meest geschikt is voor het isoleren van stamcellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden