'Zeven miljard nodig voor beter wegennet'

Het komende kabinet moet ruim zeven miljard gulden steken in verbetering van het wegennet. Dat schrijven topambtenaren en drie adviesorganen in een nota die het kabinet bespreekt....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Van dat bedrag is elf miljard bestemd voor de verbetering van de bereikbaarheid: naast 6,7 miljard voor nieuwe wegen ook een half miljard voor 'verkeersbegeleidende maatregelen' en vier miljard voor meer openbaar vervoer.

Naast de ruim zeven miljard voor wegen is er volgens het advies ook nog tussen de 1,3 en 2,5 miljard gulden nodig om de nieuwe wegen 'in te passen' in het bestaande wegennet. Daarnaast moet er geld naar het grotestedenbeleid, investeringen in het noorden, natuur en landschap, het C02 -beleid en de kennisinfrastructuur.

Het advies is voorbereid door topambtenaren in de interdepartementale commissie economische structuurversterking (ICES). De adviesorganen, het Centraal Planbureau (CPB), Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) hebben de plannen 'doorgerekend' op hun houdbaarheid.

De bureaus vinden dat het oplossen van het fileprobleem de grootste aandacht moet krijgen. Ze komen daarmee voor het grootste deel tegemoet aan de wensen van minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat, die om 7,5 miljard had gevraagd. Jorritsma wilde overigens ook vijftien miljard voor het openbaar vervoer. Maar volgens de bureaus hebben investeringen in trein en bus minder zin, omdat de automobiliteit er niet door zal afnemen.

Het geld moet vooral gebruikt worden voor de verbetering van de verbindingen in stadsgewestelijke gebieden, schrijven de adviesorganen. Voor een omvangrijk net van light rail tussen de grote steden lijkt geen ruimte te zijn.

De rest van het geld is nodig voor het versterken van de economische structuur van het noorden, voor natuur en landschap (850 miljoen), de grote steden (2,6 miljard), de CO2 -problematiek (drie miljard) en de kennisinfrastructuur (twee miljard).

Het kabinet heeft voor de komende twaalf jaar al twaalf miljard gulden gereserveerd voor de plannen. Daarnaast is er 6,5 miljard gulden in een apart fonds voor investeringen in de economische structuur, het FES. Er ontbreken nog enkele miljarden waarvoor een volgend kabinet dekking zal moeten zoeken.

Het kabinet zal binnen een paar weken de nota publiceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden