nieuwsFaris K.

Zeven maanden cel voor onbetrouwbare politieman die geheimen over Wilders doorvertelde

Oud-politieman Faris K. is veroordeeld tot 7 maanden celstraf. De beveiliger krijgt die straf voor het doorvertellen van geheime informatie over onder meer Geert Wilders aan vriendinnen, en voor het raadplegen van de politiesystemen voor privégebruik. De celstraf is twee maanden langer dan door het OM werd geëist.

Wil Thijssen
Rechtbanktekening van Faris K. Beeld ANP Graphics
Rechtbanktekening van Faris K.Beeld ANP Graphics

De rechtbank verbiedt K. – conform de eis van het OM – gedurende vijf jaar een publiek ambt uit te oefenen. Deze zwaardere straf ‘dient als signaal naar andere politieambtenaren in vergelijkbare posities, om duidelijk te maken dat dergelijk gedrag onacceptabel is’, aldus de rechters in hun vonnis.

Oud-agent K. (37) werkte bijna vier jaar voor het verkenningsteam van de beveiligers van onder meer Geert Wilders. Alle informatie rond dit zogeheten IRIS-team valt onder strikte geheimhouding en mag niet worden gedeeld met personen buiten het team. Bij hun aantreden moeten medewerkers daartoe een geheimhoudingsverklaring ondertekenen, zoals ook Faris K. dat heeft gedaan.

Kletsmajoor

Zijn ‘geklets’ was ‘onhandig en stom, maar zonder slechte bedoeling’, zei K. tijdens de behandeling van zijn strafzaak. Zijn advocaat, Peter Plasman, benadrukte dat K. ‘een kletsmajoor’ is, maar dat hij die informatie niet deelde met criminelen en er ook nooit een veiligheidsrisico voor Wilders zou zijn ontstaan. Dat leidt hij af uit het feit dat K. pas een jaar na de ontdekking van zijn ‘geklets’ werd ontslagen.

De rechtbank in Den Haag rekent K. echter zwaar aan dat hij niet alleen kletste met onbevoegden over vertrouwelijke beveiligingsinformatie, maar dat hij ook geregeld de vertrouwelijke politiesystemen in zijn vrije tijd raadpleegde over persoons-, adres- en andere gegevens van personen die hij kende, terwijl dit niet noodzakelijk was voor zijn werk.

‘Door zijn handelen heeft de verdachte misbruik gemaakt van zijn positie als politieagent en daarmee het vertrouwen geschonden dat de maatschappij in de politie moet kunnen stellen’, oordelen de rechters. ‘Daarmee heeft hij het ambt van de politieagent in diskrediet gebracht.’

De rechtbank vindt K.’s handelen extra ernstig omdat hij in 2008 ook al is veroordeeld wegens schending van het ambtsgeheim. Hij kreeg daarvoor destijds een voorwaardelijk strafontslag. De rechtbank acht in het bijzonder kwalijk dat de verdachte vertrouwelijke en operationele informatie aan vriendinnen doorkletste over Wilders, die geldt als de zwaarst beveiligde persoon van Nederland. Hijzelf mag dan geen informatie met criminelen hebben gedeeld, stelde de rechtbank tijdens het strafproces, maar ‘die discretie kun je van vriendinnen nooit zeker weten’.

Politieman Faris K. (37) stond terecht voor schending van zijn ambtsgeheim en computervredebreuk – hij heeft voor privédoeleinden informatie opgezocht in vertrouwelijke politiesystemen, en dat is verboden. Dit zoeken leidde ertoe dat de politie hem ging tappen en surveilleren. In dat onderzoek kwam het ‘kletsen’ met vriendinnen aan het licht. Niet is gebleken dat K. vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld aan criminelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden