Zeven kleine stappen

Ze waren goed voorbereid. De twee gasflessen hadden ze aan elkaar getapet. De slangen die het gas naar de betaalautomaat moesten leiden, zijn ook aan elkaar getapet. Met zwarte gaffer, dat valt minder op. De kranen en de meters konden niet worden beplakt, die werden matzwart geschilderd. Op de bewuste avond werden de flessen voor de deur van het thuiszorgcentrum in Nibbixwoud gezet, de buren van de Rabobank, waarna de slangen bij de betaalautomaat naar binnen werden geschoven.


Ik vermoed dat in de grote fles waterstof zit en in de kleine zuurstof. Als je die twee gassen in de verhouding 2:1 mengt, krijg je knalgas, een uiterst explosief mengsel. Een vonkje erbij, waarschijnlijk geleverd door de elektriciteitsdraad die op de stoep is achtergebleven en je krijgt een keiharde, droge knal. Precies zoals de buren beschreven: een harde, droge knal.


Zouden de inbrekers oog hebben gehad voor de tentoonstelling op een paar meter afstand van hun flessen? Het zijn schilderijen van Jeanne Lienos, ze hangen daar namens Vrouwen van NU, de nieuwe naam van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Staat wat vlotter, wat hedendaagser, wat activistischer. Op de site van het thuiszorgcentrum lees ik dat de schilderijen tot en met 11 november zijn te bekijken. Dat is vandaag.


Alsof ze het zicht op de tentoonstellingsruimte niet wilden belemmeren, hebben de inbrekers de gasflessen ernaast gezet. Toch denk ik niet dat ze op de avond van de kraak een glimp hebben opgevangen van de tulpen, de klaprozen, de irissen en het kleine abstracte schilderijtje. Mogelijk was het te donker om naar binnen te kijken. De spanning zal ook te groot zijn geweest om belangstelling op te brengen voor bloemen op canvas.


Wat wel zou kunnen is dat ze even naar binnen hebben gekeken toen ze de toekomstige plek van hun misdrijf kwamen verkennen, 'afleggen' heet dat in inbrekersjargon. Ze wilden meten hoe lang de slangen moesten zijn. Eerst hebben ze een bedrag getapt uit de automaat en toen zijn ze stappen tellend naar de regenpijp van de galerie gelopen. Veinzend dat hij interesse had voor het abstracte schilderijtje op de lage ezel, zei de een tegen de ander: 'Zeven kleine stappen.'


'Dan worden het slangen van tien meter', zei de ander, terwijl hij zogenaamd naar de klaprozen keek. Twee mannen die interesse kunnen opbrengen voor een paar schilderijtjes, wie zoekt daar nou iets verdachts achter?


Updates Hans Aarsman: Twitter.com/hansaarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden