Zeven EC-ploegen gaan stuk voor stuk de mist in

De eerste ronde om de diverse Europese handbalcups verliep onnodig pijnlijk voor Nederland. Geen der zeven vertegenwoordigers bereikte een vervolgoptreden, ook niet de ploegen waarvan dat op grond van de loting verwacht mocht worden: Swift Roermond, Aalsmeer en Sittardia....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

AALSMEER/GELEEN

De vrouwen van Swift kwamen in eigen hal niet verder dan een 24-24 puntendeling met Skopje uit Macedonië (27-19 verlies vorige week) en mannenkampioen Aalsmeer werd twee maal door het Italiaanse Triest overmeesterd (26-18 in Triest, 25-28 zaterdag in Aalsmeer). Bekerwinnaar Sittardia tenslotte verloor twee maal van het Tsjechische Kosice (18-23 in Sittard, 21-20 in Tsjechië).

De miserabele uitgangspositie van Aalsmeer en Swift kende dezelfde marge en was bovendien nagenoeg gelijk tot stand gekomen. Om onverklaarbare redenen struikelden de Nederlandse kampioenen vorige week pas in de slotfase over hun tegenstanders, nadat men de rest van de wedstrijd toch volledig had weten te controleren. Swift duikelde in vijftien minuten van 14-14 naar 19-27, Aalsmeer gleed uit vanaf 17-17 tot 18-26.

Veel licht scheen er afgelopen zaterdag dus niet aan het einde van de tunnel, maar zowel Swift als Aalsmeer toonden zich vooraf nog heel strijdbaar. Swift herinnerde zich vorig jaar Skopje te hebben uitgeschakeld (vanuit dezelfde nadelige marge van acht doelpunten knokte men zich hoogst wonderlijk alsnog in de tweede ronde) en Aalsmeer wilde minstens eervol ten onder gaan.

Tot veel eer strekte de druk bezochte thuiswliaanse kampioen liefst 28 treffers gunnen. Trainer Alma had nauwelijks grip op zijn manschappen en kon dan ook vanaf de tweede helft (11-14) broeden op een weloverwogen verklaring: 'We zijn geen ervaring rijker, wel een illusie armer'. Een paar meter verderop gaf de nieuwe bondscoach Leszek Krowicki zijn mening: 'Het is slecht om met zoveel doelpunten te verliezen van een gemiddelde ploeg als Triest. Het is moeilijk te zeggen of Nederland de laatste jaren terrein heeft verloren, maar in beginsel hoeven we van Italië niet te verliezen. Ik trek me dit verlies persoonlijk aan, want ik hoor er bij. Er moet hard gewerkt gaan worden, ook met de spelers van Aalsmeer, want deze ploeg beschikt wèl over het talent waar Oranje mee vooruit kan'.

Inderdaad ziet de formatie van Jan Alma er bepaald niet kinderachtig uit. De opbouwrij wordt gevormd door grote en sterke kerels, waarvan Hölscher de bekendste is. Helaas functioneerde de verkozen Handballer van het Jaar slecht in de afwerking, en helaas boden de andere schutters Veerman en Van Dijk maar weinig compensatie. Onkunde? Nee!

Veerman toonde in de eerste helft regelmatig in staat te zijn tot vernietigende schoten en onderhield goed contact met de ook al forse cirkelspeler Idsinga. De verrichtingen van Van Dijk, na wat handbalavontuurtjes in Brabant en Limburg teruggekeerd in de gelederen van Aalsmeer, gaven aanvakelijk ook al weinig reden tot klagen. Toch wist Aalsmeer niets 'los' te maken. De veertig meegereisde Triest-fans, akoestisch ondersteund door houten namaakhanden die telkens krachtig op elkaar werden geslagen, maakten meer lawaai dan de duizend eigen supporters, bovendien wekte Aalsmeer van meet af aan de indruk met een onmogelijke opdracht bezig te zijn.

Zo werd de toss gewonnen, maar koos aanvoerder Hölscher niet voor de bal maar voor de speelzijde. Een tactisch besluit met het oog op snelle wisselmogelijkheden, maar een gemiste kans om met publiekssteun vanaf het beginsignaal aan de inhaalrace te beginnen. In plaats van 1-0 voor Aalsmeer scoorden de Italianen 0-1, nota bene uit een onterecht toegekende strafworp. Even 'onbelangrijk' was de wijze waarop de Italiaanse verzorger bij vermeende blessures het veld op stormde, met de verkoelingsspuitbus vol open. Heel anders dan de bedaarde tred van de Nederlanse fysiotherapeut. Kleine dingen, maar toch.

Vanaf het opengaan van de deuren hing in sporthal 'De Bloemhof' niet de juiste sfeer en daarnaast stonden de sterren verkeerd. Bij de stand 9-9 werden de eerste vervangers ingezet en die voegden niets toe. Ook de keepersw- Principe Triëst (It) 25-28. Eerste wedstrijd: 18-26 voor Triëst. Triëst naar tweede ronde.

Bekerwinnaars: Kosice (Slow) - Sittardia (Ned) 21-20. Doelpunten Sittardia: Bolevin 6, Kunnen 5, Consten 3, Tummers 2, Schuurs 2, Nusser 2. Eerste wedstrijd 18-23 voor Kisoce. Kosice naar tweede ronde.

City Cup: Cadagau Galdar (Sp) - Blauw Wit (Ned) 25-20. Topscorers Galdar: Lamarca 5, Alexandro 3, Blauw Wit: Jongen 4, Storken 4, Eurelings 4, Goffin 3, Verjans 3. Eerste wedstrijd: 29-15 voor Galdar. Galdar naar tweede ronde.

Vrouwen, landskampioenen: Swift (Ned) - Dorce Skopje (Mac) 24-24. Eerste wedstrijd: 19-27 voor Skopje. Skopje naar tweede ronde.

Bekerwinnaars: Bethune (Fr) - De Volewijckers (Ned) 26-21. Eerste wedstrijd: 26-24 voor Volewijckers. Bethune naar tweede ronde.

EHF-beker: HC Westland (Ned) - Frankfurt Oder (Dui) 20-22. Scores Westland: De Kok 7, Van Paasen 6, Bianca van der Meer 4, Kila 2, Bos. Topscorers Frankfurt: Elekes 6, Gerlach 6, Urbanke 5. Eerste wedstrijd: 18-27 voor Frankfurt. Frankfurt naar tweede ronde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden