Nieuws

Zeven activisten Sterrebos aangehouden, protest tegen bomenkap gaat ook vandaag door

De politie heeft vannacht zeven activisten aangehouden bij het Sterrebos in Born. De overgebleven actievoerders, die in de bomen zijn geklommen om de bouw van een fabriek van Nedcar in het bos tegen te houden, gaan vandaag door met hun protest.

Hessel von Piekartz
Een van de activisten die zich in de bomen van het Sterrebos hebben geïnstalleerd. Beeld ANP
Een van de activisten die zich in de bomen van het Sterrebos hebben geïnstalleerd.Beeld ANP

Zes van de aangehouden activisten konden geen identiteitsbewijs laten zien. De politie heeft het bos afgezet en arresteert iedereen die in of uit het gebied wil. De overgebleven actievoerders zitten inmiddels al meer dan 24 uur in de bomen.

De politie hield in eerste instantie ook mensen tegen die voedsel of drinken naar de activisten wilden brengen. Actiegroep Red het Sterrebos vond dat daarmee de grondrechten van demonstranten werden geschonden en riep de autoriteiten op om aanvoer van eten en drinken toe te staan. Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen gaf gehoor aan die oproep. De politie maakt afspraken met de demonstranten over de bevoorrading.

Vrijdagochtend gingen enkele tientallen demonstranten het Sterrebos in, klommen met touwen in de bomen en installeerden zich in hangmatten. Ze hadden zich verkleed als vleermuizen, een van de beschermde diersoorten die nestelt in het Sterrebos. De activisten, gelieerd aan verschillende klimaat- en milieuactiegroepen, verzetten zich tegen de kap van het bos dat moet plaatsmaken voor productiehallen van autofabrikant VDL Nedcar.

‘Onomkeerbare schade’

De Raad van State oordeelde eerder dat de voorbereidingen voor de bouw door kunnen gaan. Of de bomen ook daadwerkelijk worden gekapt, is nog onduidelijk. Verschillende milieuorganisaties spanden een zaak aan tegen VDL. De hoogste bestuursrechter moet daar nog uitspraak over doen.

In een verklaring schrijven de activisten dat ze van plan zijn om te blijven ‘tot het behoud van het Sterrebos gewaarborgd is’. Ze willen met hun actie voorkomen dat er ‘onomkeerbare schade’ wordt toegebracht aan het bos. Ze vinden het niet genoeg dat VDL Nedcar weliswaar verplicht is om na de kap nieuwe bomen aan te planten. ‘Een oud bos als het Sterrebos valt niet te compenseren. Het duurt nog minstens honderd jaar voordat een compensatiebos dezelfde waarde heeft als het huidige.’

De milieugroepen zijn niet pertinent tegen een nieuwe autofabriek maar vinden dat onvoldoende is gekeken naar alternatieven. Zo zouden er andere locaties in de buurt zijn waar de milieuschade beperkt blijft.

Noodverordening

De gemeente Sittard-Geleen en VDL willen niet dat in het bos wordt gedemonstreerd. Een protest op donderdag werd door de gemeente geblokkeerd. Volgens Burgemeester Verheijen had de actiegroep Extinction Rebellion ‘disruptieve acties’ gepland en zouden ze onder meer wegen willen blokkeren waardoor hulpdiensten niet konden uitrukken.

De gemeente kondigde een noodverordening af voor het gebied. Donderdagochtend werd een bus met demonstranten langs de weg gezet. Een van hen werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien.

Ondanks het noodbevel wist een groep van enkele tientallen activisten zich op de vroege vrijdagochtend in het bos te installeren. Het is nog onduidelijk wat de politie van plan is met de actievoerders die nog altijd in de bomen zitten. De gemeente benadrukte zaterdag dat de demonstranten in het bos een strafbaar feit plegen. Op een andere locatie, vlakbij de fabriek van VDL, is wel toestemming gegeven voor een demonstratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden