Zeven aanraders voor experimenteel popfestival Le Guess Who

Donderdag begint in Utrecht het Le Guess Who-festival, het favoriete experimentele popfestival van de Volkskrant-specialisten. Deze acts mag je volgens hen niet missen.

Gijsbert Kamer en Robert van Gijssel
De Sai Anantam Ashram Singers. Beeld
De Sai Anantam Ashram Singers.Beeld

Han Bennink & Thurston Moore

Fijn veel jazz op Le Guess Who. Bepalend wordt de bijdrage van de Nederlandse jazzdrummer Han Bennink (75). Hij speelt met de Duitse freejazzsaxofonist Peter Brötzmann, dus dat wordt mooi en hard. En met het Britse danceduo Spring Heel Jack, dat ooit drum-'n-bass maakte maar nu ook vrijelijk door de jazz zweeft. Tot slot is er Benninks optreden met zanger-gitarist Thurston Moore van de invloedrijke gitaarnoiseband Sonic Youth, die je in je wildste muzikale dromen niet bij elkaar had durven brengen.

9/11, TivoliVredenburg

Robert van Gijssel

Mount Eerie

De aangrijpendste plaat van 2017 heet A Crow Looked at Me, gemaakt door Phil Elverum. Zijn negende album als Mount Eerie gaat over de dood van zijn vrouw in juli 2016. Muziek genoeg over de dood en rouwverwerking, maar wat A Crow Looked at Me zo speciaal maakt, is de grote directheid in gepast sobere, treurige muziek. Elverum had altijd al een intense, wat droeve stem, in de stijl van Will Oldham. Die leent zich uitstekend voor de hartekreten waarmee hij de luisteraar overdondert. Zakdoeken mee.

10/11, Jacobikerk

Gijsbert Kamer

Mount Eerie. Beeld Wheat Wurtzburger
Mount Eerie.Beeld Wheat Wurtzburger

Sudan Archives

Sudan Archives is de artiestennaam van Britney Denise Parks (23) uit Los Angeles. Ze speelt viool en zingt. Haar inspiratie put ze uit Soedanese en West-Afrikaanse traditionele muziek, die ze koppelt aan hedendaagse popmuziek. Zo coverde en bewerkte Sudan Archives nummers van Kendrick Lamar en Kanye West en hoor je ook echo's terug van Solanges muziek. Die basis van Afrikaanse traditie, een vleugje avant-garde en een sterk popgevoel maken de muziek van Sudan Archives tot een van de aardigste aanwinsten dit jaar.

9/11, TivoliVredenburg

Gijsbert Kamer

Sudan Archives. Beeld
Sudan Archives.Beeld

Sai Anantam Ashram Singers

De Sai Anantam Ashram Singers vertolken werk van componist, toetsenist en harpist Alice Coltrane. Yep, ooit echtgenote van de legendarische jazzsaxofonist John Coltrane. Alice ging muzikaal een andere kant op. Beïnvloed door oosterse religie kreeg haar werk meer een meditatief karakter. Met haar jazzachtergrond leverde dat een curieuze maar overtuigende hybride op. Bij vlagen klinkt het alsof hare krisjna's stage liepen bij een gospelkoor terwijl zware orgelakkoorden deuren naar andere dimensies openen.

12/11, TivoliVredenburg

Pablo Cabenda

Mary Margaret O'Hara

Ook dit jaar vroeg Le Guess Who een aantal optredende artiesten tips voor andere acts om uit te nodigen. Perfume Genius suggereerde Mary Margaret O'Hara, de Canadese zangeres van wie hij zelf het liedje Body's in Trouble op zijn setlist heeft staan.

12/11, TivoliVredenburg

Gijsbert Kamer

Le Mystère des Voix Bulgares
Tussen de experimentele muziek klinkt straks ook de adembenemende zang van Bulgaarse vrouwen in klederdracht - ooit in de platenkast echt een fremdkörper tussen de newwaveplaten. Robert van Gijssel vertelt nog eens het sprookje van de Bulgaarse stemmenpracht (+).

9/11, Domkerk

Perfume Genius
'Waar ik vroeger mijn toevlucht zocht in drank en drugs, stort ik me nu op de muziek.' Mike Hadreas (36), artiestennaam Perfume Genius, kampt al zijn hele leven met angst en verslavingen. Maar niet alleen dat, vertelt hij de Volkskrant, inspireerde hem tot zijn mooie liedjes (+).

12/11, TivoliVredenburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden