'Zetelrover' Houwers beëdigd in bijna lege Kamer

De Tweede Kamer was vanmiddag bijna leeg bij de beëdiging van Johan Houwers tot lid van de Kamer. De VVD-fractie had vooraf al aangekondigd weg te zullen blijven bij de installatie van de voormalige VVD'er. Houwers vormt de zestiende fractie in de Kamer.

null Beeld anp
Beeld anp

Hij neemt de plaats in van de VVD'er Mark Verheijen die recentelijk opstapte vanwege dubbele declaraties. Maar omdat de VVD Houwers niet terug wil in de fractie omdat hij is beschuldigd van hypotheekfraude, gaat Houwers alleen verder. De VVD is woedend over de stap van de Achterhoeker.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra beschuldigde Houwers eerder van 'pure zetelroof'. En vicepremier Lodewijk Asscher noemde het slecht voor het aanzien van de politiek. Houwers ontkent dat hij een zetel heeft geroofd van de VVD-fractie. 'Ik ben door kiezers gekozen, ik ben benoemd en die benoeming heb ik aanvaard en ik meen in staat te zijn om op te treden als zelfstandig Kamerlid', zei het oud-VVD-Kamerlid na de beëdiging.

Houwers wil een bijdrage blijven leveren aan de liberale zaak. Hij zal zich op basis van het verkiezingsprogramma van de VVD en het coalitieakkoord tussen VVD en PvdA vooral richten op onderwerpen als economische ontwikkeling, werkgelegenheid, bereikbaarheid in de regio en de gevolgen van de krimpende bevolking.

Zetelrover

Houwers zal de eerste noch de laatste zetelrover zijn, schrijft chef Politiek Raoul du Pré in #binnenskamers. 'Een verbod op afsplitsing geeft een partijtop te veel macht om afwijkende meningen te negeren en discussies te smoren onder de deken van de interne discipline.'

Leuke dag

'Het wordt hopelijk een leuke dag', zei Houwers voorafgaand aan de plechtigheid. Er waren dertien Kamerleden in de plenaire zaal aanwezig bij zijn beëdiging. Verscheidene Kamerleden hadden eerder al aangegeven niet blij te zijn met het besluit van Houwers om terug te keren in de Kamer. Bijna niemand feliciteerde Houwers na de beëdiging. Normaal zijn er bloemen en drukken Kamerleden hun nieuwe collega de hand.

Teeven

Morgen keert oud-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie terug in de Kamer voor de VVD. Hij komt in de plaats van Ard van der Steur die minister op dat departement is geworden. De VVD heeft dan nog twee zetels die moeten worden opgevuld. Klaas Dijkhoff is namelijk staatssecretaris op Veiligheid en Justitie geworden en er moet nog een vervanger komen voor de dinsdag afgetreden René Leegte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden