Column

Zet Shell overname BG Group door?

Een schip van BG Group.Beeld afp

Als een topman elke keer de uitspraak moet doen dat een overname van een ander bedrijf doorgaat, is hij even verdacht als een voetbaltrainer die na elke nederlaag moet zeggen dat hij het seizoen afmaakt.

Shell-topman Ben van Beurden probeert zijn beleggers in onderonsjes en en public telkens te verzekeren dat de grootste overname in de geschiedenis van het bedrijf gewoon doorgaat ondanks de wegzakkende olieprijs.

In april kondigde Shell aan voor een astronomische 64 miljard euro het Britse bedrijf BG Group te willen overnemen. Alleen als er iets rampzaligs gebeurt, zou Shell zich volgens Van Beurden nog eens achter de oren krabben, want Shell wil reserves bijkopen om minder te hoeven boren en wil marktleider worden in vloeibaar gas, wat via deze overname wordt gerealiseerd.

Onder rampzalig - tenminste rampzalig voor Shell - moet worden verstaan dat de wereldbevolking besluit acuut te stoppen met het gebruik van fossiele energie. Technisch zou dat in 2050 het geval kunnen zijn, becijferde Greenpeace deze week. Maar de Shell-top gelooft er niet in zolang Afrikanen en Aziaten om meer energie blijven vragen

Niettemin twijfelt de markt aan de deal. Dat blijkt op de aandelenmarkt. De slotkoers van BG Group was dinsdag 961,15 pence. Shell biedt op elk aandeel BG 383 pence in contanten plus 0,4544 van het in Londen genoteerde aandeel Shell. Bij een slotkoers van 1.544 pence dinsdag is dat samen 1.084,59 pence: een verschil van 123,44 pence (170,33 eurocent) of 12 procent. Dat is absurd in een markt waar via computersoftware perfecte arbitrage mogelijk is.

Uiteraard wordt door arbitrageanten een slag om de arm gehouden zolang de mededingingsautoriteiten geen toestemming hebben gegeven. Maar de kartelwaakhonden van de EU, de VS en Brazilië zijn al akkoord. Alleen van China en Australië moet nog een fiat worden gekregen.

Er zijn andere redenen voor twijfels. Doordat de olieprijs sinds de aankondiging van de overname verder is gezakt, zou die niet meer zo voordelig voor Shell zijn. De aandeelhouders hebben er zogezegd niet zo'n trek meer in. Zij vrezen dat Shell voor het eerst in de historie zelfs zou moeten korten op de dividenduitkering. Van Beurden denkt dat BG dankzij de lage olieprijs een goedkope prooi is voor Shell, waarbij hij doelt op een prijs van 60 dollar per vat. Maar niemand weet of die prijs wordt gehaald als de olie in de uitverkoop gaat.

Shell kan niet eenzijdig het contract verscheuren zonder een enorme schadeclaim te riskeren. Maar de aandeelhouders staan niet machteloos. Zij kunnen volgend voorjaar de overname op de aandeelhoudersvergadering blokkeren. Dat zal vast wel een ontbindende voorwaarde zijn.

Maar de kans dat Ben van Beurden daarbij op zijn stoel blijft zitten, is klein. Shell zonder BG Group is volgens hem een degradatiekandidaat. En een coach die dat zegt, kan niet blijven zitten.

Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden