Zet de tv niet zomaar op een ander kanaal

De zaken zijn nog nooit zo goed geweest voor Larry Levine, oprichter en directeur van American Prison Consultants. Levine adviseert witte-boordencriminelen hoe ze kunnen overleven in de gevangenis. Door de kredietcrisis komt allerlei financiële rottigheid naar boven en Levine heeft zijn handen vol aan liegende beleggers, achterbakse hypotheekverkopers en andere fraudeurs die nu achter slot en grendel verdwijnen. Levine heeft zelfs een nieuwe bedrijfsnaam gekozen: Wall Street Prison Consultants.

Evert Nieuwenhuis

Levine, die zelf tien jaar lang in elf gevangenissen zat voor onder andere drugshandel en beleggersfraude, leert zijn cliënten in de ‘Fedtime 101 Crash Course’ de do’s en don’ts van het gevangenisleven. De boeven van Wall Street moeten goed beseffen dat ze geen enkele partij zijn voor de zware jongens van de straat met wie ze nu hun dagen moeten slijten. Een eenvoudige overtreding van de mores kan zo’n papjongetje van het grote geld zomaar met de dood bekopen.

Wat zijn klanten volgens Levine absoluut niet moeten doen: vrienden proberen te maken met gevangenen van een ander ras; lid proberen te worden van een gang; leugens vertellen; ongevraagd de televisie op een ander kanaal zetten of zomaar naast iemand gaan zitten.

Wie de gezamenlijke douche wel wil overleven, betuigt altijd aan iedereen meer dan genoeg respect, kijkt niet te lang naar iemands bord met eten en wordt nooit vrienden met een verklikker.

Levine geeft naar eigen zeggen ook adviezen aan Bernard Madoff, de ongekroonde koning aller fraudeurs en verantwoordelijk voor een piramidespel ter waarde van vermoedelijk 65 miljard dollar (50 miljard euro). Maar veel kan hij voor Madoff niet doen, zei Levine tegen The Economist: ‘Als je een bank berooft, ben je cool. Iemand die een verzekeringsmaatschappij oplicht, is ook cool. Maar wat je in de gevangenis absoluut niet wilt zijn, is een dief die van mensen steelt. En Bernie heeft van mensen gestolen.’

Een consult van Levine kost 999 dollar. Klanten mogen Levine niet ontmoeten, omdat hij nog voorwaardelijk vrij is. Een ontmoeting met andere veroordeelden is een overtreding, waardoor Levine weer in de cel zou belanden. Evengoed moet klanten vooraf betalen, legde Levine uit aan de Los Angeles Times. ‘Dit zijn criminelen. Ik vertrouw deze mensen niet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden