'Zet de sociale reserve in voor gat in de WAO'

Werknemers- en werkgeversorganisaties willen een doorslaggevende stem hebben bij de verdeling van de sociale reserves. De ministers W. Vermeend van Sociale Zaken en G....

De FNV stelt voor de reserves onder meer te besteden aan de WAO-uitkeringen. Daarmee kunnen de voorgestelde bezuinigingen van de commissie-Donner ongedaan worden gemaakt. Ook het CNV wil het geld vasthouden tot er meer zicht is op de toekomst van de WAO.

De werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) pleit juist voor een algemene lastenverlichting.

De belangenorganisaties voelen zich gepasseerd door de zelfstandige acties van het kabinet. De vakcentrales FNV en CNV benadrukken immers dat het geld van de werknemers en werkgevers is. De sociale reserves zijn ontstaan doordat werkgevers en werknemers premies hebben afgedragen. Door de sterke economische groei is echter minder beroep gedaan op de sociale voorzieningen.

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer reageren positief op de plannen van Zalm en Vermeend. PvdA en VVD zouden het 'fantastisch' vinden als het kabinet erin slaagt werkgevers en werknemers te bewegen om in ruil voor een premieverlaging de loonstijgingen te beperken. 'Het is goed dat het kabinet dit in de achterzak heeft', zegt PvdA-Kamerlid F. Crone, die hoopt dat er een 'totaalakkoord' gesloten kan worden met afspraken over scholing voor werknemers, combinaties van arbeid en zorg, en een 'verantwoorde loonontwikkeling'.

Ook D66 noemt het 'heel begrijpelijk' dat het kabinet de overschotten in de sociale fondsen wil afbouwen. De partij heeft wel vraagtekens bij de lastenverzwaring die Zalm en Vermeend daar tegenover willen stellen.

De oppositiepartijen CDA en GroenLinks reageren kritisch. GroenLinks-Kamerlid C. Vendrik vreest dat de hele operatie vooral de aflossing van de staatsschuld ten goede zal komen, omdat de extra inkomsten uit de voorgestelde lastenverzwaring volgens de Zalmnorm niet mogen worden uitgegeven aan noodlijdende sectoren als zorg en onderwijs.

CDA'er P. Balkenende vindt dat het kabinet zich schuldig maakt aan 'inkomenspolitiek geknoei'. Balkenende: 'Het kabinet heeft de premies bewust te hoog vastgesteld. Van het overschot dat daardoor is ontstaan, willen ze de premies verlagen en weer compenseren met fiscale maatregelen. Uiteindelijk wordt de overheid er zelf beter van, terwijl het geld juist naar werkgevers en werknemers moet gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden