Zet bij de volgende herziening gewoon een vagina op de omslag

Deze weken leest Hugo Blom (hoofdredacteur VPRO Gids) op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Hugo Blom
null Beeld No Candy
Beeld No Candy

Anne Mieke Backer: Er stond een vrouw in de tuin

De Hef; 27,90 euro

Dit boek is uit 2016, maar er is een goede reden om er nu aandacht aan te besteden. Anne Mieke Backer ontving namelijk op 11 oktober uit handen van Paul Schnabel de Ithakaprijs, voor 'interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek rond kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen'. De relatie tussen Odysseus en vrouwen in de tuin is me niet helemaal duidelijk, stukje lezen dan maar. Het begint meteen al goed met de eerste regel van het boek, de opdracht. Die luidt: 'Voor de man in mijn tuin.' De lijvige studie van 600 pagina's met daarin 700 literatuurverwijzingen, 1.200 voetnoten en een namenregister als een telefoongids die Backer heeft geschreven, heeft ongetwijfeld zeeën van tijd gekost, dus ik hoop maar dat die meneer nog in de tuin staat. Grote kans dat hij inmiddels in het schuurtje zit. Dat is maar beter ook, want al op de eerste pagina's wordt duidelijk dat het aan de kennis van de vrouwen in de jagers-verzamelaarscultuur te danken is dat we allemaal nog leven. Zij baarden nageslacht en verzorgden de gewassen. De heren trokken er met bijl en speer op uit, toch voornamelijk gericht op dood en verderf. De relatie tussen vrouwen en verbouwd voedsel wordt dan ook wel geduid als het 'geheim der vrouwen', waar je als man natuurlijk nooit achter komt als je buiten blijft staan.

Carlos Magdalena: Heer der planten

Vertaald door Hanneke Bos
Atlas Contact; 24,99 euro

Het was waarschijnlijk Carlos Magdalena, die daar in de regen op Anne Mieke stond te wachten. Want je kunt wel een boek schrijven over het landschap, als je wilt weten hoe het echt zit met de plantjes, kun je niet om de 'plantenmessias' heen. Dit epitheton kreeg Magdalena van een journalist en hij is niet te bescheiden om het zelf te gebruiken. Carlos is geboren met een passie voor planten, en strijdt 'onvermoeibaar' voor het redden van soorten die op het punt van uitsterven staan. In de proloog, waarin Carlos ons met een reusachtige cliffhanger laat zitten wanneer hij zijn scalpel tegen de bloem van de stek van het laatste exemplaar op aarde van de Ramosmania rodriguesii zet teneinde de soort te redden, wordt de spanning meteen hoog opgevoerd. Helaas luttele pagina's later alweer ontkracht door zinnen als: 'Tegen mijn vijfde zorgde ik voor de planten op school en gold ik onder mijn vriendjes als een autoriteit op het gebied van de natuur.' Blijf maar lekker buiten staan, Carlos.

Goedele Liekens: Het vaginaboek

Horizon; 22,50 euro

Staat er op de voorzijde van Er stond een vrouw in de tuin nog een afbeelding van Eva in de paradijstuin met een blad van de Hollandse linde voor de schaamstreek, in Het vaginaboek van Goedele Liekens liggen alle blaadjes op de grond. Het boek dateert van 2005, maar was overal uitverkocht en daarom is er nu een geheel herziene editie, en ook hierom: de vagina is nog steeds een taboe, stelt de auteur. Mag ik dan voorstellen om bij de volgende herziening gewoon een vagina op de voorkant te zetten, in plaats van een perzik? Verder is dit een boek als een mooi dik tijdschrift, met leuke plaatjes en vlotte praatjes. Dat is nodig, want vrouwelijke seksualiteit blijkt voor veel mensen nog steeds een ingewikkeld onderwerp, zeker wanneer ik lees dat een op de vier vrouwen het ongemakkelijk vindt om het woord vagina zelfs maar uit te spreken. Dat maakt het kopen van dit boek al een opgave, en het ongemak zal niet verdwijnen wanneer alleen die 25 procent het leest. Dus haal die mannen uit (de schuurtjes in) de tuin, ja ook Carlos, en lekker samen lezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden