Zesvoudig moordenaar mag toch met verlof

De man die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld mag toch met verlof. De beroepscommissie uit de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) heeft een eerder besluit van de staatssecretaris van Justitie hierover vernietigd, zo werd maandag bekend.

Cevdet Y. schoot op 5 april 1983 in café Het Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een 12-jarig meisje. Hij bleek de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof te zijn geweest. In november vorig jaar trok toenmalig staatssecretaris van justitie Nebahat Albayrak de machtiging voor begeleid verlof in.

Hevige emotionele reacties


Albayrak deed dit omdat uit onderzoek onder slachtoffers was gebleken dat het misdrijf nog steeds hevige emotionele reacties oproept bij slachtoffers en nabestaanden. Volgens de RSJ kan zo'n machtiging echter alleen worden ingetrokken als er feiten of omstandigheden bekend worden, waardoor de machtiging niet of niet in deze vorm zou zijn verstrekt.

De beroepscommissie van de RSJ wijst er ook op dat de verloven van Y. zonder incidenten zijn verlopen en dat er van een ongewenste confrontatie met nabestaande geen sprake is geweest.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie stelt dat Y. nu weer de mogelijkheid heeft om met begeleid verlof te gaan, maar dat er geen risico's mogen bestaan en dat hij niet in de buurt van betrokkenen mag komen.

Levenslang gestraften die voor behandeling naar een tbs-kliniek gaan, mogen nu niet meer met verlof. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) bekijkt hoe deze veroordeelden teruggeplaatst kunnen worden in een gevangenis.

Nebahat Albayrak (PvdA) was staatssecretaris van Justitie in het vorige kabinet Balkenende IV. Ze staat op nummer twee van de PvdA-lijst en is een serieuze kandidaat voor een post in een kabinet Paars-plus. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden