Zestig extra beveiligers in bussen provincie

LEIDEN - Het streekvervoer krijgt zestig extra toezichthouders die moeten zorgen dat het veiliger wordt op de bus. De toezichthouders gaan aan de slag in bussen en op busstations. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) heeft dat donderdag afgesproken met provincies, stadsregio's en vervoerders.

ANP
Bussen van Connexxion. Beeld anp
Bussen van Connexxion.Beeld anp

De extra toezichthouders worden verdeeld over dertien regio's, maar het is niet de bedoeling dat een toezichthouder alleen maar in het gebied van één vervoerder aan het werk gaat. Door het veiligheidspersoneel over de grenzen van regio's te laten werken, kan er sneller informatie over incidenten uitgewisseld worden, zo moet blijken uit een proef die een jaar gaat duren.

Geen vaste routes
De extra controleurs gaan aan het werk in delen van het land waar zich de laatste tijd incidenten hebben voorgedaan. Ze komen op de bus in delen van Flevoland, Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland. Vaste routes hebben de toezichthouders niet: ze rijden mee met bussen waar recent moeilijkheden zijn geweest.

De helft van de toezichthouders krijgt een opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Zij mogen dan ook boetes uitdelen en reizigers naar hun identiteit vragen.

Cameratoezicht
Het extra toezicht maakt deel uit van andere afspraken om de veiligheid in het openbaar vervoer te verhogen. Dan gaat het onder meer om cameratoezicht op de bus en meer bevoegdheden voor de bijzondere opsporingsambtenaren. Toch is FNV Bondgenoten nog niet te spreken. De bond voerde donderdag actie bij de ondertekening van de afspraken in Leiden.

De proef met het extra toezicht is kansloos zolang de provincies en stadsregio's niets bijdragen aan aan veiligheid, vindt de bond. Het kabinet is alleen maar aan het bezuinigen, maar is niet bezig met structurele veiligheid.

Het extra toezicht kost 4,5 miljoen euro. Daarvan komt 2,5 miljoen van het Rijk, de rest van de andere partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden