Zestig arrestaties bij demonstratie Volkel

De oproep van de vreedzame demonstratie zaterdag op de militaire vliegbasis Volkel luidde: 'laat je arresteren voor vrede'. Tussen de vijftig en zestig mensen werden gearresteerd, onder wie vijf journalisten....

Van onze verslaggeefster

Honderd activisten kwamen naar de basis voor een vreedzaam protest. Zij namen deel aan de burgerinspectie, een terugkerend fenomeen, waarbij actievoerders op de vliegbasis zoeken naar kernwapens. De demonstranten zijn ervan overtuigd dat de basis in Volkel onderdak biedt aan Amerikaanse kernwapens.

Als Irak geïnspecteerd wordt op het bezit van massavernietigingswapens, moet dat ook in Nederland gebeuren, meent de 64-jarige actievoerder Reynold Kooker. 'Ach, je hoeft maar zes uur in een cel te zitten', zei hij. Dat is de straf die op het betreden van het militaire complex staat.

Voor de bermen langs het 13 kilometer lange hek geldt een noodverordening sinds de omstreden burgerinspectie van 18 januari, waarbij 107 actievoerders het militaire terrein betraden. Volgens Mariëtte Moors, die in een vredeskamp nabij Volkel woont en al vier jaar burgerinspecties uitvoert, was de volop aanwezige politiebeveiliging echter zinloos. ''s Nachts als al die agenten weg zijn, kan iedereen de basis op.'

Tijdens een wake tegen de oorlog in Irak voerde de politie de eerste arrestant af. Toen daarna opschudding ontstond, sloeg de politie een tweede actievoerder in de boeien. Daarna ging de manifestatie verder, met toespraken van onder anderen Fassal Nasser van het Iraakse platform. Ondertussen zochten kleine groepjes activisten naar gaten in het hek. De eerste activiste die door de linie van agenten heenbrak, werd direct gearresteerd. Ook anderen die door de omheining heenkropen, werden direct gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden