Zestienduizend banen weg bij reorganisatie Lucent

Lucent Technologies, de grootste fabrikant van telecom-apparatuur ter wereld, gaat grootscheeps reorganiseren. Daarbij worden wereldwijd zestienduizend van de 106.500 arbeidsplaatsen geschrapt....

Lucent heeft zwaar te lijden onder de malaise in de telecomsector. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal een verlies van netto 395 miljoen dollar tegen een winst van 1,25 miljard dollar in het vierde kwartaal van 1999.

De cijfers waren slechter dan analisten hadden verwacht. Het kwartaalresultaat is bovendien zwaar geflatteerd door buitengewone baten. Exclusief eenmalige posten bedroeg het kwartaalverlies 1,02 miljard dollar.

De omzet daalde - voor het eerst - met 26 procent van 7,9 miljard tot 5,84 miljard dollar. Lucent had een omzetdaling aangekondigd van 20 procent.

Bij de voorgenomen reorganisatie sneuvelen zestienduizend banen, ofwel 15 procent van het totale personeelsbestand. Daarnaast snoeit Lucent in het aantal productlijnen en worden productiefaciliteiten afgestoten. Daarmee hoopt Lucent dit boekjaar al een kostenbesparing van 2 miljard dollar per jaar te realiseren.

Voor de reorganisatie wordt een bedrag tussen 1,2 en 1,6 miljard dollar gereserveerd. Dat komt ten laste van het resultaat over het lopende kwartaal. Om voldoende kasgeld te hebben voor de reorganisatie, heeft Lucent een kredietlijn van 4,5 miljard dollar geregeld bij de zakenbanken JP Morgan en Salomon Smith Barney.

Sommige deskundigen betwijfelen of de voorgenomen reorganisatie zal helpen. 'Lucent kan misschien de financiële problemen oplossen, maar dat maakt het bedrijf nog niet gezond. Ze hebben niet de producten in huis om goed te kunnen concurreren', aldus fondsbeheerder J. Simpson van Oechsle International.

Binnen zes weken gaat Lucent al tienduizend banen schrappen. Dat gebeurt via natuurlijk verloop en gedwongen ontslagen. Driekwart van het banenverlies komt voor rekening van de Verenigde Staten. Vóór het eind van het boekjaar zullen door het uitbesteden van productie nog eens zesduizend banen vervallen.

Lucent heeft in Nederland 3500 werknemers, verspreid over zes vestigingen. Een woordvoerster in Hilversum betwijfelde gisteren of de reorganisatie in Nederland veel gevolgen zal hebben. 'Lucent draait in Nederland goed. De omzet groeide het afgelopen boekjaar met 30 procent.' Bovendien werkt 40 procent van het personeel in Nederland in onderzoek en ontwikkeling. Aan zulke mensen is juist een tekort.

Lucent zag zich vorig jaar herhaaldelijk genoodzaakt te waarschuwen voor tegenvallende resultaten. In december werden al flinke ingrepen aangekondigd.

Het ging snel bergafwaarts met Lucent door een daling van de investeringen in de telecomsector, een afname van de verkoop van software en een flinke daling van de afzet aan het voormalige moederconcern AT & T, een grote klant. Daar kwam bij dat Lucent door een gebrek aan productvernieuwing steeds meer terrein verloor aan de concurrenten Nortel Networks en Corning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden