Zestien mensen opgepakt na rellen in Schilderswijk

De politie heeft zestien mensen aangehouden bij een uit de hand gelopen demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag. Dat meldde de politie dinsdag. Naar aanleiding van de dood van de door de politie gearresteerde Arubaan Mitch Henriquez begon maandagavond een demonstratie van ongeveer driehonderd mensen, die later op de avond uit de hand liep en uitmondde in rellen.

Redactie
Agenten staan opgesteld voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
Agenten staan opgesteld voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

De meeste arrestanten zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een onbekend aantal verdachten zit nog vast, aldus de politie. Mogelijk worden nog meer mensen aangehouden, op basis van videobeelden die de politie heeft gemaakt.

Agenten werden tijdens de demonstratie bekogeld en er werd met vuurwerk naar hen gegooid. Tientallen agenten waren op de been in de Schilderswijk om te voorkomen dat het politiebureau werd bestormd. Boven de Schilderswijk cirkelde lange tijd een politiehelikopter. De Haagse agenten kregen assistentie van de politie uit Rotterdam.

Inmiddels is de rust weer terug in de Schilderswijk. De politie inventariseert de schade aan de auto's. De straatstenen die door de relschoppers gegooid zijn naar de politie liggen inmiddels weer op hun oorspronkelijke plek.

Tekst looppt door onder de foto's.

Arrestatie

De dood van Henriquez wordt vergeleken met recente incidenten in de VS, waar de politie meermalen in opspraak kwam nadat blanke agenten ongewapende zwarte mannen hadden gedood. Wat ging er mis in het Zuiderpark? (+)

Relschoppers rennen langs een barricade in de Schilderswijk. Beeld epa
Relschoppers rennen langs een barricade in de Schilderswijk.Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Diep in de nacht

Volkskrant-verslaggever Bart Dirks zag ver na middernacht in de Schilderswijk nog veel mensen op straat. Er woedden brandjes, overal was politie en ME. 'Het gaf een chaotische indruk. Op een gegeven moment stond ik met mijn auto op de Vaillantlaan, een grote doorgangsweg. Alle grote zijstraten de wijk in waren afgesloten door de politie. Ik zag om 1 uur 's nachts nog drie politietrailers met loeiende zwaailichten en paarden voorbij komen.'

Om half 2 's nachts zag Dirks nog steeds een politiehelikopter boven de stad cirkelen. 'Er waren vanwege het warme weer nog steeds veel mensen op straat.'

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen liet in een verklaring weten dat hij de boosheid en frustratie begrijpt, maar geweld afkeurt. Van Aartsen wil verder onderzoek afwachten voor hij conclusies trekt.

Barricades
De betogers gooiden onder andere met stukken meubilair en belaagden daarmee ook de agenten. Ook maakte ze barricades over de volle breedte van de straat. De actievoerders gebruikten metershoge hekken die stonden bij bouwputten. Het openbaar vervoer in de buurt werd stilgelegd. De demonstranten en de politie stonden op slechts dertig meter afstand tegenover elkaar.

Ongeveer vijfhonderd betogers waren samengestroomd om te protesteren. De actievoerders riepen leuzen als 'Politie moordenaars!' Het protest was rond 20.00 vrij rustig begonnen.

De demonstranten hebben vlaggen, pamfletten en T-shirts bij zich met leuzen als I love Aruba (Ik hou van Aruba), Stop politiegeweld en Onbetrouwbaar ministerie. Ook herinnerden zij aan de 17-jarige Rishi die in 2012 door een agent werd doodgeschoten op station Den Haag Hollands Spoor.

null Beeld anp
Beeld anp

OM trekt verklaring in

Eerder vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie de verklaring intrekt dat de 42-jarige Henriquez na zijn aanhouding op zondag onwel werd. Hij overleed onderweg naar het politiebureau. De man werd opgepakt tijdens het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark.

Op beeldmateriaal is te zien dat tijdens zijn arrestatie 'ook al iets aan de hand' lijkt, zegt een woordvoerder van het OM tegenover de regionale omroep. 'Daarom trekken we eerder getrokken conclusies in, om de Rijksrecherche zonder vooroordelen haar werk te laten doen.'

De Arubaan zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Volgens het OM bleek hij op het moment van zijn arrestatie echter niet over een wapen te beschikken.

De nabestaanden van Henriquez zeggen dat hij is overleden door hardhandig optreden van de politie en klappen op zijn hoofd.

Publiek op het Haagse muziekfestival Parkpop Beeld anp
Publiek op het Haagse muziekfestival ParkpopBeeld anp

Arubaanse sameleving is geschokt

De dood van de 42-jarige Arubaan heeft 'de Arubaanse samenleving zeer geschokt'. Dat zegt de oppositie op het eiland, de Electorale Volksbeweging (MEP). De partij eist in een brief aan het Nederlandse kabinet dat er 'een diepgaand onderzoek' komt.

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft maandag gebeld met de Arubaanse premier Mike Eman over de kwestie. Plasterk heeft ook gebeld met de Arubaanse gevolmachtigd minister in Den Haag, Alfonso Boekhoudt.

Plasterk heeft hun verzekerd 'dat er een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden door de rijksrecherche' naar de omstandigheden rond de dood van de Arubaan. Dat onderzoek moet de gang van zaken rond zijn overlijden ophelderen. Plasterk hoopt dat er snel duidelijkheid komt, aldus een verklaring van zijn ministerie.

Videobeelden

Zondag maakte de Rijksrecherche al bekend dat het een onderzoek is begonnen naar de dood van de man. Er wordt gezocht naar getuigen en mensen die de aanhouding mogelijk hebben gefilmd. Op YouTube staan beelden die omstanders van de arrestatie hebben gemaakt.

De man was in Nederland op familiebezoek. Hij werd zaterdag in het Haagse Zuiderpark aangehouden bij een muziekfestival. De man verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte om hem naar het politiebureau te brengen.

De agenten zijn volgens justitie pas in het politiebusje met reanimatie gestart, waarna de man per ambulance en in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht. Daar overleed hij zondagavond.

Abou Moussa

Op maandag was er ook een pro-formazitting in de rechtszaak tegen Azzedine C., oftewel Abu Moussa, één van de verdachten in het Haagse jihadproces. Volgens Bart Dirks riep Moussa in de rechtbank nog op tot kalmte en dialoog. 'Uitgerekend diezelfde loopt het weer uit de hand in de Schilderswijk. Het wantrouwen tegenover de Haagse politie, die al jaren wordt verweten allochtonen harder aan te pakken, is weer terug', aldus Dirks.

Een aantal Haagse ouders deed in 2013 aangifte tegen Moussa, nadat hun kinderen naar Syrië waren afgereisd. Ook behoorde Moussa samen met Rudolph H., alias Abu Suhayb, tot de gangmakers van pro-Gaza en IS-betogingen in de Schilderswijk, zomer vorig jaar. Hij werd aan het eind van de zomer aangehouden.

Abou Moussa. Beeld ANP
Abou Moussa.Beeld ANP
Een pro-IS demonstratie in de Schilderswijk in 2014. Beeld anp
Een pro-IS demonstratie in de Schilderswijk in 2014.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden