Zestien gijzelaars in Irak vrijgelaten

Zeven Chinese burgers die door Iraakse strijders waren ontvoerd in Falluja zijn gisteren vrijgelaten. Dat heeft de Chinese regering bekendgemaakt. Negen gijzelaars van verschillende nationaliteit zijn maandag eveneens in Irak vrijgelaten...

AP en Reuters

Gisteravond maakte de Arabische tv-zender Al Jazeera bekend dat elf Russische werknemers van een energiemaatschappij waren ontvoerd. De zeven vrijgelaten Chinese mannen waren zondagmorgen vanuit Jordanië naar Irak gegaan. De overige vrijgelaten gijzelaars zijn twee Turken, drie Pakistanen, een Nepalees, een Filipijn en een Indiër. De nationaliteit van de negende is niet bekend.

Een 37-jarige Britse aannemer die in de zuidelijke stad Nasiriyah sinds dagen werd vermist, is bevrijd en in handen van de coalitietroepen. Een 43-jarige Amerikaanse chauffeur die bij een aanval op een brandstofkonvooi afgelopen vrijdag was ontvoerd, zou nog vastzitten.

De Amerikaanse legerleiding in Irak liet gisteren weten dat negen Amerikanen, twee militairen en zeven werknemers van een aannemersbedrijf, twee dagen geleden zijn ontvoerd. Intussen blijft het lot van drie Japanse burgers die eerder deze week door Iraakse strijders werden gegijzeld ongewis. De ontvoerders dreigen de drie levend te verbranden als Japan zijn troepen niet terugtrekt. Berichten dat de crisis rond de drie gijzelaars gunstig was afgelopen werden gisteren door Japan tegengesproken.

Twee Tsjechische tv-journalisten, die van Jordanië op weg waren naar Bagdad, en een radioverslaggever zijn ontvoerd. Twee Duitsers die diplomaten begeleidden van Amman naar Bagdad zijn volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken om het leven gekomen.

Pagina 5: Milities Al-Sadr verlaten bezette overheidsgebouwen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden