Zesdaagse-succes Slippens en Stam

In hun zoektocht naar erkenning deden Robert Slippens en Danny Stam zaterdagnacht in het Velodrome een stap in de goede richting....

ANP

'We hebben een voetbalcultuur, er is te weinig waardering voor ons. Nederland heeft geen topsportklimaat', sprak Robert Slippens zaterdagavond tussen twee onderdelen door zijn verontwaardiging uit over het zijns inziens gebrek aan waardering dat de prestaties van hem en zijn maatje Danny Stam tot dusverre opleverden.

Een paar uur later werd het duo in ieder geval door het volgepakte Velodrome in de armen gesloten. 'Onze eerste zege in een zesdaagse, afgelopen seizoen in Bremen, was natuurlijk heel mooi. Maar dit is weer anders, omdat dit onze wedstrijd is en hier zo veel bekenden zijn komen kijken. Kippenvel.' Even was Slippens de scepsis bij het grote publiek vergeten.

De baansport verbleef de afgelopen decennia in Nederland in het verdomhoekje, een enkele uitschieter (Van Moorsel) daargelaten. Van zesdaagsen was al sinds de jaren tachtig geen sprak meer nadat Ahoy' zijn deuren voor de wielersport had gesloten. In Amsterdam werd twee jaar geleden een herstart gemaakt.

Na de derde editie sprak Velodrome-directeur Frank Boelé van een zesdaagse die zijn bestaansrecht inmiddels wel had bewezen. In totaal bezochten de afgelopen week zo'n 12 duizend toeschouwers de enkele jaren geleden overkapte wielerbaan van Sloten. Boelé: 'Dit evenement staat onderhand wel, het zat deze week drie avonden vol, 2500 man per keer. In de toekomst hopen we de tribunes nog te kunnen uitbouwen.'

Boelé en wedstrijdleider Patrick Sercu kregen een droomscenario met spanning tot aan de laatste koppelkoers, zaterdagnacht. De leiders Gilmore en McGrory werden op twee ronden gereden, waarna het puntentotaal van de Nederlanders Slippens en Stam de doorslag gaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden