Zes Zweedse korhoenders naar Overijssel

Vogelbescherming en Staatsbosbeheer hebben dit weekend zes Zweedse korhoenders losgelaten op de Sallandse Heuvelrug, het laatste leefgebied in Nederland van deze karakteristieke heidebewoner.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RIK NIJLAND

ARNHEM - In het Overijsselse natuurgebied leefden nog zes tot negen hennen en één haan - wellicht twee hanen. Ter ondersteuning zijn vorig jaar al vijf Zweedse korhoenders ingevlogen. Genetisch wijken die maar weinig af van de Nederlandse. Bovendien zijn er in Scandinavië nog korhoenders in overvloed.

Het merendeel van die importvogels was binnen een paar maanden dood als gevolg van stress of viel ten prooi aan de vos of de havik. Waarschijnlijk is er nog één Zweedse haan van 2012 in leven. Ook dit jaar zal een groot deel van de nieuwkomers het vermoedelijk niet redden in het nieuwe leefgebied, dat veel opener is dan wat de vogels gewend zijn.

Dat leidt tot kritiek op de natuurorganisaties. Uiteindelijk hoopt het team van acht medewerkers van Vogelbescherming en Staatsbosbeheer in Zweden 25 vogels te vangen en op transport te stellen.

De initiatiefnemers zien de import van Zweedse korhoenders vooral als laatste redmiddel. Beide organisaties hopen met het uitzetten van vogels tijd te winnen voor meer onderzoek naar de achteruitgang van het korhoen.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat vooral de kuikensterfte de populatie parten speelt. Vorig jaar kwamen er wel tientallen kuikens uit het ei, maar die verhongerden binnen twee weken. Waar dat aan ligt, is niet duidelijk. Als daar dit jaar geen uitsluitsel over komt, gooien de beide organisaties waarschijnlijk de handdoek in de ring.

Voor de grote heideontginningen leefden er duizenden korhoenders in Nederland; rond 1975 waren dat er nog vele honderden. Daarna ging het snel bergafwaarts. Op de Hoge Veluwe zijn de afgelopen jaren honderden gefokte korhoenders uitgezet. Tot nu toe zonder resultaat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden