Zes vragen over wat Saddam verder te wachten staat

Dat Saddam Hussein ter dood is veroordeeld in de zaak-Dujail – genoemd naar het stadje waar hij honderden sjiieten liet oppakken, martelen en executeren na de mislukte moordaanslag op hem aldaar in 1982 – betekent niet dat het werk voor zijn advocaten er op zit....

Van onze buitenlandredactie

Wordt Saddam snel opgehangen?

Waarschijnlijk niet. Eerst wordt zijn zaak doorverwezen naar de Kamer van Appèl van het Iraakse Hoge Tribunaal. De negen rechters daarvan kunnen zowel de uitspraak als de strafmaat wijzigen. Als het vonnis intact blijft, kan het volgend jaar worden voltrokken.

Wat zal deze week nog gebeuren?

Saddam moet dinsdag verschijnen bij een van de zittingen in de tweede zaak tegen hem, die wegens genocide op Iraakse Koerden in 1988. Ook zullen de vijf rechters hun volledige (en unanieme) vonnis van zondag in de ‘Dujail-zaak’ publiceren, dat twee- tot driehonderd pagina’s telt. Internationale juristen kijken er naar uit, om te kunnen beoordelen hoe zorgvuldig te werk is gegaan.

Welke beroepsprocedure is er?

Zodra het volledige vonnis is gepubliceerd, moet de Kamer van Appèl binnen 10 dagen alle processtukken ontvangen. Daarna hebben advocaten en aanklagers 20 dagen om commentaar te geven. Vervolgens heeft de Kamer van Appèl alle tijd om tot een besluit te komen, op basis van processtukken, nieuwe zittingen zijn onwaarschijnlijk.

Als het hoger beroep wordt afgewezen, wat dan?

De presidentiële raad – de Koerdische president en de sjiitische en soennitische vice-presidenten – moeten het doodvonnis bevestigen. Iraakse rechtsregels bepalen dat binnen 30 dagen na het vonnis in hoger beroep de executie moet worden voltrokken, maar onduidelijk is of hiermee de uitspraak van de Kamer van Appèl wordt bedoeld of de ondertekening ervan door de presidentiële raad – die daarmee zo lang mag wachten als zij wil. Veel Koerden willen dat er eerst nog een uitspraak komt in de zaak tegen Saddam over genocide tegen de Koerden.

Hoe komt Saddam aan zijn eind?

De leiders van de sjiitische meerderheid in Irak willen Saddam ophangen, maar door vertragingen in de verdere rechtsgang zal de 69-jarige Saddam, die verzwakt is door hongerstakingen, mogelijk overlijden in zijn cel. De galg is stevig verankerd in het Iraakse strafrecht dat stamt uit de Britse koloniale tijd. Het lijkt dan ook uitgesloten dat Saddam de kogel krijgt, waarop hij als militaire officier naar eigen zeggen ‘recht’ heeft.

Wat gebeurt er met zijn lichaam?

Volgens het Iraakse strafrecht krijgt de familie het lichaam als zij hier om verzoekt. Laat ze dit na, dan begraven de gevangenisautoriteiten het zonder enige ceremonie. Toen de Amerikanen Saddams zonen Uday en Quasy hadden gedood, zijn hun lichamen aan de pers getoond om de Irakezen ervan te overtuigen dat de broers echt dood waren. Saddams stamgenoten begroeven hen daarna in zijn geboortedorp Awja, vlak bij Tikrit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden