Zes vertrouwelingen van Sarkozy aangehouden
Zes mensen uit de kring rond de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy zijn woensdag aangehouden in verband met een onderzoek naar vriendjespolitiek en fraude met overheidsgeld. Het onderzoek richt zich op opdrachten voor opiniepeilingen, waarbij in de jaren dat Sarkozy president was, tussen 2007 en 2012, de aanbestedingsregels niet zouden zijn nageleefd.
De zes die door justitie aan de tand worden gevoeld zijn ex-secretaris-generaal van het Elyséepaleis en ex-minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant, ex-secretaris van het Elysée Xavier Musca, voormalig kabinetschef van Sarkozy Emmanuelle Mignon, twee adviseurs van toen: Jean-Baptiste de Froment en Julien Vaulpré en reclameman Jean-Michel Goudard.
Een andere corruptiezaak rond Sarkozy is begin vorige maand weer geopend. Volgens justitie zou Sarkozy als president geprobeerd hebben vertrouwelijke informatie van een rechter los te krijgen over een andere corruptiezaak tegen hem, de affaire-Bettencourt. In ruil voor informatie zou hij de rechter een mooie betrekking in Monaco hebben beloofd.
Het onderzoek is gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken tussen Sarkozy en zijn advocaat, die volgens hen onrechtmatig verkregen zijn. In september werd de zaak opgeschort tot een beslissing zou vallen over de rechtmatigheid van de opnames. In het hoger beroep gaf de rechter Sarkozy geen gelijk.
2017
Het onderzoek beschadigt de pogingen van Sarkozy om terug te keren als leider van centrumrechts en in 2017 als president. Afgelopen week nog maakte hij de nieuwe naam van zijn partij bekend. Waar deze eerst UMP heette, is de partij dit weekend omgedoopt tot 'Républicain's'. 83 procent van de 210.000 UMP-leden stemde voor de naamswijziging.
Ondanks de nieuwe naam zien de Fransen liever geen Frankrijk onder leiding van Sarkozy. In een zaterdag gepubliceerde peiling stelt ruim 70 procent van de ondervraagde Fransen Sarkozy niet terug als staatshoofd te willen. De nu zestigjarige politicus van Hongaarse komaf was president van 2007 tot 2012. Hij verloor de verkiezingen drie jaar geleden van de socialist François Hollande. Die is in opiniepeilingen tot op voor een Franse president ongekende diepten gezonken.
Lees ook
Sarkozy zag vorig jaar een links complot. 'De beschuldiging van corruptie en machtsmisbruik is volkomen ongegrond, zei hij voor de Franse tv, ik ben het slachtoffer van linkse rechters met een 'politieke obsessie' om mij te vernederen en te vernietigen.'' Lees hier het verhaal.
Correspondent Peter Giesen was dit weekend op het partijcongres. Hij zag een groot enthousiasme onder de aanwezigen: 'Sarkozy is de eerlijkste, hij praat er niet intellectueel omheen', zegt Jacques Lenoan (64), die een speciaal T-shirt heeft laten maken: 'Le Havre steunt NS'. Lees hier de reportage.