Zes verdachten opgepakt voor vergismoord Amsterdamse dj, onder wie vermoedelijke schutter

Opnieuw heeft de politie een verdachte aangehouden in verband met de vergismoord op dj Djordy Latumina (31). Woensdagavond werd een zesde verdachte opgepakt in Den Haag. Onder de arrestanten bevindt zich één van de twee vermoedelijke schutters, de bestuurder van de auto en vier andere, direct betrokkenen. Zij zitten nog zeker twee weken in voorlopige hechtenis.

Djordy Latumahina. Beeld Facebook
Djordy Latumahina.Beeld Facebook

Bij de invallen trof de politie ook wapens aan. Ook de partner van een van de betrokkenen is aangehouden. Zij wordt niet verdacht van moord, maar van witwassen en verboden wapenbezit.

De Amsterdamse dj werd op 8 oktober 2016 doodgeschoten in een parkeergarage van een appartementencomplex in Amsterdam-West. Zijn vriendin raakte zwaargewond, zijn dochtertje van 2 bleef lichamelijk ongedeerd. Een godswonder, aldus de politie. 'De kogels zijn voor en achter haar langs gegaan, dat was echt bizar. Het zegt iets over de nietsontziendheid van de daders, en het idiote risico dat ze hebben genomen', zegt de Amsterdamse recherchechef Olivier Dutilh. 'Ze schoten van dichtbij. Je zou denken dat ze hadden kunnen zien dat er een kind op de achterbank zat.'

Persoonsverwisseling

Al snel na de moord rees het sterke vermoeden dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Latumina, ook bekend onder de naam DJ Solo, kwam niet voor in de politiesystemen. De organisator van feesten - die door vrienden 'Guus Geluk' werd genoemd - had de reputatie van een sociale, vrolijke alleskunner. 'Met Djordy was het altijd lachen. Hij was ambitieus en kon alles: sport, supergoed dansen', zei zijn nichtje eerder in Elsevier.

Deze week bevestigde de politie dat er met zekerheid sprake is van een vergissing. Het beoogd slachtoffer woonde in hetzelfde appartementencomplex en reed in een vergelijkbare auto, een zwarte Mini. De man is inmiddels gevlucht. Dutilh: 'Dit is ongeveer het ergste wat je kunt bedenken: mensen die om het leven gebracht worden terwijl ze nadrukkelijk niet het doelwit waren. Het mechanisme in de samenleving is al snel: oh, waar rook is, is vuur. Normaal gesproken onderzoek je waarom een moord is gepleegd. Nu hadden we als politie te maken met twee onderzoeken. Behalve de moord moesten we ook met zekerheid uitsluiten dat er echt geen criminele connectie was. Zo'n onderzoek is belastend, maar ook belangrijk voor de nabestaanden: door diepgravend onderzoek te doen hebben we de 'waar rook is, is vuur'-gedachte met zekerheid voor iedereen willen wegnemen.'

Geen crimineel

Eerder in de Volkskrant vertelden de ouders van Augustine Nyantakyi hoe die onzekerheid aan hen knaagde (+). Hun zoon werd in januari 2015 doorzeefd met kogels in de portiekflat van zijn vriendin. Niet deze Ghanese bordenwasser, maar een crimineel die in dezelfde buurt woonde bleek het beoogde slachtoffer. Zijn ouders wisten wel dat het leven van hun gelovige zoon om zijn werk en de kerk draaide, maar toch sloeg de twijfel toe toen ze geconfronteerd werden met zijn gewelddadige dood en ze nog niet zeker wisten dat er sprake was van een persoonsverwisseling.

'Misschien wisten we niet alles over hem', zei zijn vader Kwaku Offeh destijds. Had hun zoon toch iets verkeerds gedaan? Zich ingelaten met criminelen? 'Stel nou dat. Maar de politie en de officier van justitie lieten na een paar maanden weten: hij was een goede jongen en geen crimineel. Als zulke mensen dat zeggen, is het waar.'

Lees meer

Vergissing
De politie bevestigde dinsdag dat Latumahina 'naar alle waarschijnlijkheid' door een vergissing om het leven is gekomen.

'We vergeven de daders'
Augustine Nyantakyi werd begin dit jaar in Amsterdam doodgeschoten. Per vergissing. Zijn familie vertelt voor het eerst hun verhaal (+).

Meer vergismoorden
In 2014 werd de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont vermoord in Amsterdam, waarbij politie en justitie ervan uitgingen dat het om een persoonsverwisseling ging. Ook een 60-jarige vrouw die in 2015 in Amsterdam Nieuw-West werd doodgeschoten leek slachtoffer te zijn van een persoonsverwisseling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden