Zes van de tien ouderen gaan op vakantie

Grijzend Nederland vormt een steeds grotere en interessantere doelgroep, ook voor de toeristische sector. 3,5 Miljoen Nederlanders zijn ouder dan 55 jaar; over tien jaar is dat aantal met eenvijfde gegroeid....

Ouderen, zoals het CBS ze noemt, gaan vooral in mei en juni op vakantie. Het voorseizoen is aantrekkelijk omdat het rustiger is en de prijzen lager zijn. Gek genoeg geven 55-plussers in het voorseizoen wel gemiddeld meer geld uit dan vakantievierders in andere leeftijdsgroepen: aan een binnenlandse vakantie gemiddeld 357 gulden per persoon, en aan een buitenlandse vakantie 1378 gulden. Dat is bijna eenzesde meer dan de andere leeftijdsgroepen besteden.

Zes van de tien ouderen gaan jaarlijks op vakantie. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. Van alle ouderen die een stacaravan, boot of tweede huis hebben, gaat bijna 87 procent op vakantie. Van ouderen met een hoog inkomen viert 80 procent vakantie. Maar van de groep die veel minder te makken heeft, trekt slechts 40 procent erop uit.

In 1991-'93 maakten 55-plussers 3,9 miljoen vakanties, ongeveer evenveel in Nederland als daarbuiten. In Nederland wordt Gelderland het meest bezocht, gevolgd door Noord-Holland en Drenthe. Degenen die over de grens gaan, zoeken het veelal in Duitsland (Sauerland, Eifel en Zwarte Woud). Na Duitsland komen Frankrijk - bij jongere generaties nummer één -, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden