Zes van Breda: niets waar van belastende verklaringen

De 'Zes van Breda' stonden vandaag meer dan twintig jaar na de roofmoord op 'oma Mok' in Breda waar ze voor zijn veroordeeld voor de rechter, om te proberen hun onschuld aan te tonen. Twee wegens medeplichtigheid veroordeelde vrouwen lieten bij het gerechtshof in Den Haag weten dat er niets klopte van de belastende verklaringen die ze destijds hebben afgelegd.

Bijna 21 jaar na hun veroordeling voor de moord op 'Oma Mok' begon vandaag een nieuw inhoudelijk proces bij het gerechtshof in Den Haag tegen de zogenoemde Zes van Breda. Beeld anp

'Het gevoel dat je iets recht moet zetten is heel erg aanwezig', aldus de veertigjarige Jane Van H. Ze voelt zich nog steeds erg schuldig omdat ze in 1994 dingen heeft verklaard, die eraan hebben bijgedragen dat behalve zijzelf ook vijf anderen zijn veroordeeld.

De zeer emotionele vrouw vertelde vandaag dat ze zich erg onder druk gezet voelde door de politie. Nadat haar - ten onrechte - was verteld dat een van haar haren was gevonden op de plek van de moord, ging ze dat geloven. Ze dacht zelfs dat ze het dan wel zou hebben gedaan, vertelde ze.

Ook Carien N. vertelde dat ze destijds maar een 'lulverhaal' ophing. Ze hoopte dat de politie haar dan naar huis zou laten gaan. Dat ze in de jaren erna niet op haar verklaringen is teruggekomen, had er volgens haar vooral mee te maken dat ze haar leven op de rit had en dit niet opnieuw wilde laten verstoren.

Beeld anp

De roofmoord op de toen 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'oma Mok', vond plaats in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

Drie mannen (tien jaar cel) en drie vrouwen (tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid) werden veroordeeld . De vrouwen hadden bekennende verklaringen afgelegd, die cruciaal waren. De drie mannen hebben altijd ontkend.

De Hoge Raad besliste in 2012 dat het proces opnieuw moest. Ontlastend bewijs was niet in het dossier opgenomen. Het ging om verklaringen van getuigen die in de uren van de overval zaten te wachten in een bushokje tegenover het restaurant, maar niets hadden gezien.

Ook is vastgesteld dat bloed dat in de restaurantkeuken is aangetroffen niet afkomstig kan zijn van een van de zes veroordeelden.

Beeld anp

Vijf vragen over de Zes van Breda

Wie zijn de Zes van Breda?
Drie mannen en drie vrouwen, die in 1994 worden opgepakt voor de moord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, bekend als oma Mok. De mannen worden, ook in hoger beroep, veroordeeld voor het doden en beroven van de vrouw; de rechter bevindt de vrouwen schuldig aan medeplichtigheid. De mannen krijgen tien jaar cel, de vrouwen aanzienlijk lagere straffen. Zij zitten allen hun straffen uit.

Waarom moet de zaak opnieuw?
Een van de mannen heeft zijn zaak een paar jaar geleden voorgelegd aan rechtspsycholoog Peter van Koppen, die met studenten mogelijke rechterlijke dwalingen onderzoekt. Het rapport van Van Koppen gaf aanleiding voor nader onderzoek, dat uiteindelijk resulteerde in een vordering tot herziening door de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. De raad gaf daartoe in 2012 opdracht: het gerechtshof in Den Haag moest de zaak opnieuw behandelen. De zaak van de Zes werd eerder gedaan door de rechtbank in Breda en het gerechtshof in Den Bosch.

Wat is er met Oma Mok gebeurd?
Oma Mok was in de nacht van 3 op 4 juli 1993 in het Chinese restaurant van haar zoon in Breda. Daar is zij gedood. De gokkast in de zaak bleek leeggehaald.

Waarom hebben de vrouwelijke verdachten destijds bekend?
Zij zeggen dat zij destijds hebben bekend onder druk van hun verhoorders, of in de hoop dat ze dan naar huis zouden mogen. In het verleden is gebleken dat mensen tot valse bekentenissen kunnen komen. De Puttense moordzaak is daar een geruchtmakend voorbeeld van: twee mannen hebben in die zaak een verkrachting en een moord opgebiecht, terwijl later onomstotelijk is vast komen te staan dat zij er niets mee te maken hadden.

Als de Zes van Breda het niet hebben gedaan, wie dan wel?
Dat is niet bekend. Van de Zes is in het betrokken restaurant destijds geen enkel spoor gevonden. Twee bloedsporen zijn met nieuwe technieken onderzocht. Ze blijken afkomstig van een Aziatische man. Het bloed kan daarom niet afkomstig zijn van de Zes, want zij zijn geen van allen van Aziatische afkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.