Zes uur wachten op moslimleider Noorani

Het bericht dat de Pakistaanse moslimleider Noorani naar Nederland zou komen, wekte bij critici beroering. Zondag werd hij vol verwachting onthaald door een schare bewonderaars....

En dan is hij er eindelijk, na zes uur wachten. Bij de Taibah-moskee in de Bijlmermeer is een erehaag gemaakt, en de radicale Pakistaanse moslimleider Mohammed Anas Noorani Siddiqui schrijdt voort, een mysterieuze glimlach klaar voor de toegestroomde en zingende gelovigen.

Langzaam loopt hij de moskee binnen, de trap op naar de overvolle gebedsruimte om achter het spreekgestoelte te gaan staan. Al snel blijkt dat de gevreesde radicaal, en geestelijk leider van de Wold Islamic Mission, alles behalve haatzaaiende uitlatingen gaat doen, op deze dag voor de herdenkingen van de 11-september-aanslagen. ‘Allemachtig’ en ‘prachtig’, klinkt er in het Nederlands, net als de eerste welkomstwoorden afgestemd op het publiek. Alle terreur en geweld zweert hij af, zegt hij, evenals het fundamentalisme. Hij glimlacht, en iedereen glimlacht met hem mee.

Dat hij zou komen, dat was zeker. Als ’s morgens in de Amsterdamse Taibah-moskee de slingers worden opgehangen, als de eerste kippen worden gebakken en de vrouwen de folders vouwen, kan het niet lang meer duren. Een tl-buis wordt vervangen en achter de moskee wordt de riolering gerepareerd.

Verderop houdt een groep Surinamers in een plantsoen een eredienst, en het gebouw van de Pinkstergemeente stroomt vol. De metro vanaf de halte Kraaiennest rijdt af en aan, net als de bus. Over een half uur komt Noorani.

In de moskee begint het gebed. Buiten wachten vele moslims op de eregast, en iemand weet te vertellen dat het niet lang meer kan duren.

Dan rijdt een Opel Astra voor, en iedereen stroomt toe. Dit zou Noorani zijn, en de camera’s klikken, al weet niemand wie van de uitstappende mannen met baarden het is. ‘Nee, het is ’m niet’, zegt een bestuurslid van de moskee. ‘Maar binnen tien minuten verwachten we hem.’

Dat hij zou komen, leidde al tot commotie. Minister Donner van Justitie verklaarde hem in de gaten te zullen houden, en het Tweede-Kamerlid Wilders vond dat het aan hem verstrekte visum moest worden ingetrokken.

Noorani is aanhanger van de radiale Pakistaanse partij JUP, een partij die zich in 1998 achter Osama bin Laden zou hebben geschaard. Op een dvd zou te zien zijn geweest dat hij de jihad predikte. Maar binnen de Taibah-moskee wordt dit tegengesproken, en omschreven als een hetze. ‘Uit ons onderzoek is gebleken dat Noorani nooit de verklaring van Bin Laden over de vorming van een islamitisch front heeft ondertekend’, zegt Rahmat Abdur Rahman, verbonden aan de moskee. ‘Ook is het puur toeval dat hij hier de dag voor 11 september is. Zijn komst wordt enorm opgeklopt.’

Een agent houdt een oogje in het zeil. Die is dan ook snel ter plekke als er twee auto’s voor de deur van de moskee op elkaar botsen. Bij de riolering zijn inmiddels drie man bezig, en de eerste hartige hapjes worden rondgedeeld.

Voor de deur wachten vele moslimjongens uit heel Nederland, de mobiele telefoon wegend in hun hand. Ze vertellen dat ze Noorani zien als een belangrijk man, hun geestelijk leider. Ze willen hem graag ontmoeten. Een jongeman loopt opeens boos de moskee uit, en schreeuwt dat hij geen respect krijgt. De agent is wederom snel ter plekke. Als Noorani eindelijk na zes uur wachten arriveert, wordt er niet meer aan de riolering gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden