Zes tintelende biertjes om de lente in te luiden

We ademen de prikkelende, tintelende lentelucht met volle teugen in en zoeken bier dat daarbij past. Zes stuks die het lentegevoel benadrukken.

Raymond van der Laan
null Beeld vk
Beeld vk

Nivard

Over ontluikend gesproken. Kloosters van de orde der Trappisten in de hele wereld ontdekken dat hun collega's in België en Nederland een mooie inkomstenbron hebben weten op te bouwen door het brouwen van bier. De afgelopen jaren kwamer er nieuwe trappistenbieren bij uit Nederland (Zundert), Oostenrijk (Engelszell) en de VS (Spencer, Massachusetts). Dat brengt het aantal trappistenbrouwerijen in de wereld op tien.

Deze tien zijn de trotse dragers van het Authentic Trappist Product-logo, een aanduiding die evenwel niets zegt over de kwaliteit of de smaak van het bier. Wat een bier een trappistenbier maakt, is dat de abdij en de monniken daadwerkelijk betrokken zijn bij het brouwen.

Bij deze Nivard hoeven we over de kwaliteit niet in te zitten. De mannen van Stift Engelszell in Oostenrijk brouwden een goudblond, fris kruidig en volmoutig bier.

We proeven alpenweiden, velden vol klavertjes vier en klingelende koeienbellen in dit sprankelende, grassige, geelfruitige bier.

Prijs: euro 2,75 (33cl)
Alternatief: La Trappe Blond

null Beeld vk
Beeld vk

Saison

Als we eens bier willen drinken bij asperges, het ultieme lente-eten, welk bier moet dat dan zijn? We kiezen voor een Saison.

Deze bierstijl hoort eigenlijk bij de zomer. In vroeger tijden was Saison een streekbier dat in de winter in Wallonië werd gebrouwen, om tijdens de zomer voor verfrissing te zorgen. Tegenwoordig een stijl die snel aan populariteit wint en bij veel brouwers in het assortiment zit. Saison is een blond, bovengistend, royaal gehopt bier. Die van de familiebrouwerij Dupont uit Tourpes geldt als hét referentiebier voor deze stijl. De moutsuikers worden volledig vergist door de nijvere, specifiek geselecteerde gisten. Dat doen ze eerst in de vergistingtanks en daarna in de fles, waardoor er een bodempje gist-residu achterblijft. Kan geen kwaad.

De Saison Dupont heeft karakter. Stroblond, met een alcoholpercentage van 6,5 procent. De smaak past prima bij asperges: zuiver, mineralig, mousserend, droog, sprankelend. Een heerlijke harmonie met het bitterzoete van de asperges, maar ook het hartige van de ham en het romige van ei en boter. Een klassiek bier bij een klassieke dis. Wat voor seizoen het ook is.

Prijs: euro 1,95 (33cl)
Alternatief: Urthel Saisonniere, Oedipus Mannenliefde, Emelisse Saison

undefined

null Beeld vk
Beeld vk

Honey Porter

Een porter met een twist. Als je de flesjes van St. Peter's ziet, lijkt het wel een medicijn. De brouwer uit Suffolk maakt real ales. Een term die in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt om bieren aan te duiden die bovengistend zijn ('ales') en niet gefilterd worden voordat ze fles of vat in gaan ('real').

De knusse Jerusalem Tavern in Londen schenkt uitsluitend bieren van St. Peter's. De taveerne is oud en klein, dus snel vol, maar een aanrader voor wie toevallig in Londen is. Een beetje gek bier is het wel, die Honey Porter. De bloemetjes en bijtjes stuiven in de vorm van de geur van honing het glas uit. Wat volgt is een niet al te royale porter die met 4,5 procent ook in alcoholgehalte bescheiden is, en zich in een dienende rol als begeleider bij diverse spijzen voegt. We denken aan pittige kazen (Shropshire Blue!) en worsten. Met een prominente rol voor de bittere aspecten in een porter, is de vergelijking met een medicijn zo gek nog niet. Een medicijn tegen winterdepressie.

Prijs: euro 3,80 (50cl)
Alternatief: Fuller's Honey Dew, Barbar Honey Ale

null Beeld vk
Beeld vk

Crime Passionnel

Daar waar de landsgrens met België kriskras door straten, tuinen en naar het schijnt zelfs over biljarttafels loopt, is een bijzondere brouwerij te vinden: De Dochter van de Korenaar. Uit Baarle-Hertog, dus België, maar in 2007 opgericht door een Nederlands echtpaar. Brouwer Ronald Mengerink wil bieren maken die er nog niet zijn. Zijn aanpak is goed voor hoge scores op de bierkeuringssite ratebeer.com.

Crime Passionnel is een uitstekend voorbeeld van de kwaliteit. Internationally Styled Wheat IPA staat er op. Een IPA (India Pale Ale) die deels uit tarwemout en deels uit gerstemout is gemaakt. En dat Internationally Styled zegt dat het een mix is tussen een Duits Weizenbier en een Amerikaanse IPA. Het resultaat is een bier met 7,5 procent alcohol. De kenmerkende smaak van IPA, fruitig en bitter tegelijk, kan vaak hard uitpakken maar in dit geval is de smaak zacht, rond en vol. Het brengt frisheid, maar ook een beetje warmte, in een perfecte balans. En dat maakt deze Crime Passionnel tot een mooi overgangsbier. Het ideale lentebier.

Prijs: euro 2,75 (33cl)
Alternatief: Brewdog+Weihenstephan India Pale Weizen

null Beeld vk
Beeld vk

Oude Kriek

Tijd voor iets fruitigs. We zoeken de friszure, dieprode smaak van kersenbier. Krieken die maandenlang in bier hebben gedobberd. Geen siropen, zoetstoffen of kunstmatige aroma's zoals je die aantreft in de vergissing die rosébier heet.

Armand Debelder is de apostel van de bieren van spontane gisting. Bier waar geen gist aan wordt toegevoegd door de brouwer, maar waar de gisten uit de lucht, wilde gisten, zorgen voor de omzetting van de suikers. Tegen de heersende smaak in, investeerde Debelder zijn kapitaal in vaten en flessen met deze lambiek, hopend op een tijd waarin bierdrinkers de lambiek en de geuze weer zouden gaan drinken.

En die tijd is gekomen. De familiebrouwerij 3 Fonteinen in Beersel is een bedevaartsoord geworden voor lambiek- en geuzeliefhebbers.

De Oude Kriek is een duizelingwekkend bier. De intense smaak van kersen vermengd met het subtiel-wrange van de lambiek. Het ultieme terrasbier, met 6 procent alcohol. Rode kersen en wilde gisten. Een huwelijk uit pure liefde.

Prijs: euro 5,35 (37,5cl)
Alternatief: Oude Kriek Boon, Kriek Girardin, Oud Beersel Oude Kriek

null Beeld vk
Beeld vk

Boskeun

Als het lentezonnetje ondergaat, hebben we iets nodig om ons aan te laven. Iets wat ons net even langer buiten kan laten zitten. Trui aan, vuurkorf erbij, en een pint van De Dolle Brouwers.

De brouwers uit het Vlaamse Esen kun je zien als de bierhipsters avant la lettre. Terwijl begin jaren tachtig het Belgische bierlandschap overzichtelijk in elkaar zat, en maar een enkeling de distributiekanalen naar Nederland wist te vinden, was een groepje vrienden druk in de brouwketels aan het roeren. En daaruit kwamen nieuwe, krachtige bieren als Oerbier, Dulle Teve en Arabier. Eigenzinnige namen, eigenzinnige brouwsels. En dat zijn het nog steeds. Niet filteren, niet pasteuriseren, altijd nagisting op fles. Nat en straf is het motto. Zoveel mogelijk smaak behouden. De Boskeun is een bier van 10 procent alcohol, speciaal voor Pasen. Licht honingblond van kleur en verwarmend zoet. De karamelsmaak plakt in je mond. Hierbij bevelen we paaseitjes aan.

Prijs: euro 2,15 (33cl)
Alternatief: 't IJ PaasIJ

null Beeld vk
Beeld vk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden