Zes namen voor prijs Louis d'Or

Maar liefst zes acteurs maken dit jaar kans op de belangrijkste toneelprijs in Nederland, de Louis d'Or. Vorig jaar was er voor deze prijs maar één genomineerde, en dus winnaar: Edwin de Vries, hetgeen op de jury op veel kritiek kwam te staan....

Van onze verslaggever

De genomineerden voor de Louis d'Or 2003 (beste mannelijke hoofdrol) zijn Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat (beiden voor Cloaca), Mark Rietman en Jappe Claes (beiden voor Strange Interlude), Huib Stapel (Eten met vrienden) en Bert Luppes (Vrijdag).

Voor de Theo d'Or (beste vrouwelijke hoofdrol) zijn uiteindelijk twee actrices genomineerd: Elsie de Brauw (Vrijdag) en Ariane Schluter (Strange Interlude). De jury kon tot voor kort tot geen enkele nominatie bij de vrouwen komen, maar de laatste twee maanden werden alsnog twee actrices goed genoeg bevonden. Opvallend afwezig in dit lijstje is Sylvia Poorta, die de hoofdrol speelde in Een Meeuw bij De Theatercompagnie.

Voor de beste vrouwelijke bijrol, de Colombina is Carice van Houten kandidaat voor haar rol in De Meeuw.

Eerder al waren voor deze prijs Ria Marks (Festen), Marleen Stoltz (Cloaca) en Renée Fokker (De nacht van de Bonobo's) genomineerd. De Arlecchino (beste mannelijke bijrol) gaat dit jaar naar Kees Boot (Popcorn) of Genio de Groot (Festen).

Voor de Mimeprijs 2003 zijn drie kandidaten: Bambie 8 van de groep Bambie, Levend Wild door 't Paerd en Joop van Brakel voor zijn aandeel in de voorstelling Frank Lloyd Wright was an architect.

De toneelprijzen worden uitgereikt tijdens het Toneelgala dat op 16 juni plaats heeft in theater Carré in Amsterdam. Dan wordt ook de NRC-Publieksprijs toegekend aan een van de vier procucties die dit jaar de eindronde hebben gehaald. Dat zijn Cloaca door Het Toneel Speelt, De Dood en het Meisje van Hummelinck Stuurman Theaterproducties, Gloed van Impresariaat Gislebert Thierens en Festen door 't Bos Theaterproducties.

Voor de regie van dit gala heeft de VSCD, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies onder wiens auspiciën de toneelprijzen vallen, dit jaar Dirk Tanghe ingehuurd. Vorig jaar won Tanghe met Midsummernightsdream van De Paardenkathedraal de Publieksprijs. Na afloop daarvan had hij enige kritiek op de invulling van die avond, waarna hij het nu zelf mag proberen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden