Zes lidstaten met Europees arrestatiebevel

Zes lidstaten van de Europese Unie gaan het Europese arrestatiebevel al binnen een jaar invoeren. Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Portugal, België en Luxemburg hebben aangekondigd dat ze hun nationale wetgeving uiterlijk begin 2003 zullen hebben aangepast....

Van onze correspondent Rob Gollin

Nederland blijft vasthouden aan invoering in 2004, zoals de Europese regeringsleiders december vorig jaar tijdens een Europese top in Brussel afspraken. Het initiatief van de zes werd donderdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Justitie in Santiago de Compostela.

Dat niet alle lidstaten meedoen, heeft niets te maken met politieke onwil, verzekerde de Spaanse minister van Justitie Acebes, huidige voorzitter van de EU. De andere landen zouden meer tijd nodig hebben om hun wetgeving te wijzigen. Europees Commissaris Vitorino van Justitie toonde zich ingenomen met de aankondiging. Hij wees op het 'politieke en symbolische belang'. 'Dit bewijst dat het creëren van één ruimte voor justitie niet alleen maar retoriek is.'

De Nederlandse minister van Justitie Korthals zei het te betreuren dat de Europese lidstaten niet gelijktijdig tot invoering overgaan. 'Je krijgt toch iets van: kijk eens, wij zijn het beste jongetje van de klas.'

Nederland is niet ingegaan op het Spaanse verzoek zich bij de zes aan te sluiten omdat volgens de bewindsman alle tijd nodig is om 'zeer zorgvuldig' naar de aanpassing van de wetgeving te kijken. Hij wees er ook op dat na de verkiezingen het nieuwe parlement slechts enkele maanden de tjd zou krijgen om de zaak af te raffelen. Minister Korthals betwijfelde of de zes wel begin 2003 zullen halen.

Het arrestatiebevel vormde het hart van een pakket maatregelen, waarmee de EU na de aanslagen van 11 september het internationale terrorisme wil bestrijden. Het aanhoudingsmandaat maakt een eind aan omslachtige en langdurige uitleveringsprocedures. De regeling geldt niet alleen voor terroristische activiteiten, maar ook voor misdrijven als witwassen, drugssmokkel en de vervaardiging van kinderporno.

Italië, dat zich lang heeft verzet tegen het Europese arrestatiebevel, reageerde gisteren laconiek op de mededeling van de zes. Minister van Justitie Robert Castelli verklaarde dat zijn land blijft bij invoering in 2004, onder voorwaarde dat de procedures voor aanpassing van de Grondwet tijdig zijn afgerond.

Italië maakte formeel bezwaar tegen de maatregel omdat de lijst met misdrijven te lang was. Maar de weerstand werd alom toegeschreven aan de vrees dat premier Berlusconi in het vizier van de Spaanse onderzoeksrechter Garzón zou belanden. Tegen de politicus en zakenmagnaat en zijn bedrijf Fininvest loopt een onderzoek naar aandelenfraude en belastingontduiking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden