Zes Koningsdagen, twaalf etappes

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima toeren de komende weken opnieuw het land door. Deze keer met de bedoeling om niet alleen officials, maar ook gewone Nederlanders te ontmoeten.

DEN HAAG - Zes varianten op Koninginnedag. Pardon, Koningsdag. Zo zijn de provinciebezoeken te zien die koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanaf vandaag afleggen. Steeds twee provincies per dag, te beginnen vanochtend in Groningen en vanmiddag in Drenthe. Geen nationale feestdagen, wel dagen die in de betrokken regio's niet onopgemerkt voorbij zullen gaan.


'Uitgangspunt van de bezoeken is dat vele mensen de gelegenheid krijgen om de koning en koningin in hun provincie te zien en te ontmoeten', schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) op de website van het Koninklijk Huis.


Dat is een zin met een geschiedenis.


Twaalf jaar geleden, in het najaar van 2001, legden Willem-Alexander en Máxima zestien vergelijkbare bezoeken af, aan de twaalf provincies en de vier grote steden. Doel was Máxima aan de Nederlandse bevolking voor te stellen en Nederland aan Máxima. Maar deze 'Máxima on tour' pakte uit als een rondje kennismaken met vooral lokale en provinciale autoriteiten.


Achteraf betreurden Willem-Alexander en Máxima, die maandag samen met prinses Beatrix in een persoonlijk ondertekende brief op de website van het Koninklijk Huis hun dank betuigden voor de vele felicitaties rond de troonswisseling op 30 april, dat 'verdieping' bij de vorige tour niet mogelijk was gebleken, zeiden ze in januari 2002 tegen Maartje van Weegen en Paul Witteman. Natuurlijk, er was flink gezwaaid naar de bevolking, maar tot een goed gesprek met gewone burgers was het nauwelijks gekomen. Daarvoor waren er steeds te veel notabelen op de been.


'Ik vond het een beetje ouderwets voor zulke jonge mensen', hield interviewer Witteman het paar voor, in een gesprek dat luttele weken voor hun huwelijk werd opgenomen. Willem-Alexander legde uit dat steeds was gezocht naar 'een balans tussen inhoud en openbaarheid'. Maar omdat de beschikbare tijd elke keer nogal kort was, zou de verdere verdieping later nog volgen.


De tour van indertijd had wel tot gevolg dat de populariteit van Máxima een enorme impuls kreeg. Dat doel was in elk geval bereikt. Eigenlijk precies zoals koningin Emma het ruim honderd jaar geleden had gedaan met de jonge koningin Wilhelmina, op reis door Nederland. En dat in een tijdperk zonder televisiebeelden.


Inmiddels heeft Máxima Nederland natuurlijk door en door leren kennen. Dat is in de huidige tournee de zorg niet meer. Maar de les van toen is wel degelijk getrokken, blijkt uit de programma's in de diverse provincies.


Opvallendste element in de zes dagen waarvan de opzet nu bekend is, wordt steeds een informele bijeenkomst 'in de buurt van de provinciegrens' waar Willem-Alexander en Máxima honderd vertegenwoordigers uit beide provincies ontmoeten. 'Tussen de middag wordt in een gezamenlijke informele bijeenkomst inhoud gegeven aan verbinden en ontmoeten tussen de twee provincies en de koning en koningin', aldus de RVD. Vanmiddag is de locatie daarvoor een landgoed: Havezate Mensinge in Roden.


Hier worden de contouren zichtbaar van Willem-Alexanders beoogde koningschap, waarin 'binden' - zoals hij zelf in een recent tv-interview zei - een sleutelwoord is. Tegelijkertijd wordt de 'inhoud' niet uit het oog verloren. Die vertaalt zich in dit geval in 'zo veel mogelijk contact met gewone mensen', zoals een woordvoerder van de provincie Groningen de eis van het hof formuleert.


De provinciebesturen hebben de selectie gedaan van de gesprekspartners. Sporters, vrijwilligers, musici, ondernemers, onderzoekers, met als rode draad dat het mensen zijn met een specifieke betekenis voor de provincie.


Een andere voorwaarde waaraan de provincies moesten voldoen, was dat het bezoek steeds zou beginnen in de ene provinciehoofdstad en eindigen in de andere, met daar tussendoor ruimte voor stadswandelingen en verplaatsingen naar kleinere gemeenten. In Groningen wordt Leek bezocht, in Drenthe Dwingeloo en Beilen.


Als alles gaat zoals het paar beoogt, hebben zij eind volgende maand vele honderden mensen gesproken en zijn de bobo's zo veel mogelijk aan de kant gebleven. In de herfst wordt het Caribische deel van het Koninkrijk bezocht, en tussendoor een aantal buurlanden. De koning is begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden