Zes kilometer spandoek tegen zinloos geweld blijft opgerold

Zes kilometer lang was het spandoek dat ruim twintig vrijwilligers de afgelopen maanden in een buurthuis in Breda aan elkaar hadden genaaid....

Van onze verslaggever

Minimaal tweeduizend mensen waren nodig om het witte protestdoek omhoog te houden rond de singels van Breda. Maar tot teleurstelling van de initiatiefnemers kwamen zondag minder dan vijftig mensen opdagen voor de demonstratie tegen zinloos geweld.

Daardoor bleef 5,7 kilometer spandoek onaangeroerd en opgerold achter op het verzamelplein bij het NAC-stadion. De vijftig actievoerders torsten slechts driehonderd meter spandoek rond de Bredase singels.

Aanleiding voor de manifestatie was de geruchtmakende strafzaak tegen de Oosterhouter L. van V., die vorig jaar de aanrander van zijn zoontje op straat doodstak. De 'pedokiller' groeide in sommige kringen uit tot een volksheld. Maar de rechtbank vond dat niemand voor eigen rechter mocht spelen en veroordeelde hem tot vier jaar cel met tbs.

Een vrouw wier dochter ooit werd misbruikt door haar vriend, nam het initiatief tot de demonstratie. Volgens haar is seksueel misbruik ook een vorm van zinloos geweld. De actievoerders pleitten voor meer veiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden