Zes keer giftige stof gelekt uit Dordtse chemiefabriek, provincie doet aangifte
Bij de Dordtse teflonfabriek van het Amerikaanse concern Chemours heeft sinds juni 2017 zes keer een perfluorisobteen-lekkage plaatsgevonden. Deze giftige stof, kortweg PFIB genoemd, is een bijproduct van de teflon-productie en al bij zeer lage concentraties schadelijk voor de gezondheid.
Op 13 augustus vloeide een concentratie PFIB weg die vijf keer hoger was dan volgens Amerikaanse en Nederlandse richtlijnen is toegestaan. Het bedrijf heeft de lekkages zelf gemeld aan de overheid. De Provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan en kan mogelijk een dwangsom opleggen.
Chemours bevestigt dat er sinds juni van dit jaar op zes momenten PFIB is gelekt. Het PFIB-lek op 13 augustus zou zijn ontstaan door schoonmaakwerkzaamheden. Chemours heeft intern onderzoek uitgevoerd en daarover een rapport gestuurd aan de regionale milieudienst DCMR. Die dienst bepaalt of Chemours de regels heeft overtreden, zegt een woordvoerder van de Provincie Zuid-Holland. 'Of Chemours een dwangsom zal moeten betalen, zal blijken als de onderzoeksresultaten van DCMR bekend zijn.'
Te hoge concentraties
De provincie zegt dat de te hoge concentraties PFIB onder meer zijn ontsnapt tijdens het preventief vervangen van een meetleiding. Alleen het personeel is mogelijk blootgesteld aan de stof. Er hebben zich vooralsnog geen medewerkers met klachten gemeld.
'Het is verbazingwekkend dat deze stof zo vaak vrijkomt bij Chemours', zegt toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam. 'PFIB is tien keer zo giftig als mosterdgas. Als de lekkage slechts enkele minuten duurt, ga je er niet aan dood, maar flinke en ook langdurige ademhalingsklachten zijn wel degelijk mogelijk.'
Geavanceerd detectiesysteem
Chemours onderstreept dat het bedrijf beschikt over een geavanceerd detectiesysteem met meer dan honderd meetpunten. In het verleden is vaker sprake geweest van lekkages in de fabriek, blijkt uit archiefonderzoek van TNO. Volgens een woordvoerder van de teflonfabriek vindt de uitstoot van PFIB 'incidenteel en kortstondig' plaats. 'Bijvoorbeeld wanneer de verbrandingsoven onverwacht stilvalt.'
Ook de autoriteiten zeggen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, omdat 'de stof na uitstoot snel afbreekt'. Toxicoloog De Boer vindt het onverantwoord dat PFIB in de buurt van woonwijken mag worden uitgestoten en roept op om de vergunning aan te passen.
Wonen in de buurt van een chemiefabriek
In Dordrecht is 'uit eigen tuin' geen aanbeveling
Eten uit eigen tuin wordt Dordtenaren in de buurt van fabriek Chemours afgeraden. Trekken ze zich er iets van aan of kunnen ze het plukken niet laten?
Nog steeds veel gif in bloed van omwonenden DuPont in Dordrecht
Omwonenden van de teflonfabriek van het bedrijf DuPont in Dordrecht hebben nog altijd een gevaarlijk hoge concentratie van het giftige zuur PFOA in hun bloed. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu trof bij bloedonderzoek onder 382 mensen concentraties tot wel 147 nanogram PFOA per milliliter bloed aan, ruim boven de veilig geachte grens van 89 nanogram.