Zes jaar cel voor Australische kardinaal Pell voor ‘schaamteloos’ seksueel misbruik 13-jarigen

De Australische kardinaal George Pell (77), de voormalige financiële topman van paus Franciscus, is in Australië veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Pell was eerder door de rechtbank op vijf aanklachten schuldig bevonden aan het misbruik van twee dertienjarige misdienaren eind jaren negentig.

George Pell (midden) verlaat de rechtbank in Australië. Beeld AP

De 77-jarige Pell is de hoogste geestelijke in de rooms-katholieke kerk die wegens seksueel misbruik is veroordeeld. Rechter Peter Kidd in de staat Victoria bepaalde dat Pell de komende drie jaar en acht maanden niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Daarnaast wordt hij voor de rest van zijn leven geregistreerd als dader van seksueel misbruik.

Pell zou de jongens hebben misbruikt toen hij als aartsbisschop diende in Melbourne. De kardinaal, die in 2017 zijn functie neerlegde, heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij had al beroep aangetekend tegen drie aanklachten.

De rechter omschreef het misbruik als een ‘schaamteloze en gewelddadige aanval’ op de slachtoffers. ‘In mijn ogen was uw gedrag doorspekt van een verbluffende arrogantie’, zei de rechter. Het misbruik had volgens de rechter een ingrijpende, langdurende impact op het welzijn van een van de slachtoffers en, gezien diens uitspraken, zeer waarschijnlijk op het andere slachtoffer. Van die laatste is echter voor zijn dood (een overdosis drugs in 2014) geen getuigenis vastgelegd.

De straf voor Pell, die sinds eind februari vastzit, valt desondanks veel lager uit dan de maximale straf van vijftig jaar die hij had kunnen krijgen. De rechter hield rekening met zijn leeftijd en zijn gezondheid en het feit dat hij verder een leven zonder overtredingen had geleid.

Wie is kardinaal Pell? In de aanloop naar zijn rechtszaak schreef de Volkskrant een uitgebreid profiel van deze ‘derde man’ binnen de katholieke kerk, de hoogstgeplaatste geestelijke die ooit is aangeklaagd wegens seksueel misbruik.

In de katholieke kerk wordt vaak een verband gelegd tussen homoseksualiteit en de misbruikaffaires. ‘Niet homoseksualiteit is het probleem, maar de verkrampte omgang ermee’, stelt Frans Bossink van de Nederlandse homopastores.

Paus Franciscus heeft intussen de vierdaagse misbruiktop in Vaticaanstad met ongekend harde woorden afgesloten. Het was in meer opzichten een unieke week voor de kerk, maar het zerotolerancebeleid waar vele slachtoffers op hoopten bleef uit. ‘De bisschoppen kunnen gewoon met een gerust hart naar huis vertrekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden