Zes Italiaanse militairen gedood in Kabul

Bij een aanslag donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul op een militair konvooi van de NAVO-macht ISAF, zijn zes Italiaanse militairen gedood.

Van onze buitenlandredactie

Dit heeft de Italiaanse minster van Defensie Ignazio La Russa in Rome bevestigd. Bij de aanslag kwamen ook tien Afghanen om, allemaal burgers. Er zouden zeker 52 doden zijn gevallen.

De aanslag vond plaats vlakbij de Amerikaanse ambassade, dat nabij het paleis van president Karzai ligt. De dader reed met zijn bomauto in op een konvooi van de internationale troepenmacht. Zes voertuigen vlogen in brand, waaronder minstens een humvee van het Italiaanse troepencontingent.

Van de zes Italianen bevonden zich vier in de humvee. In de wijde omtrek van de plek gingen de ruiten van gebouwen en huizen stuk door de zware explosie. La Russa noemde de aanslag 'lafhartig'. In het parlement benadrukte hij dat Rome de 2800 militairen in Afghanistan niet zal terugtrekken.

Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zei dat de Italianen in Afghanistan moeten blijven 'om te bewijzen dat de Italiaanse trots groot is'.

Tot nu toe zijn er 20 Italianen gesneuveld in het land. Het was de bloedigste aanval tot op heden op het Italiaanse contingent.

Het militaire konvooi reed op het moment van de aanslag op de weg tussen de strengbeveiligde diplomatieke wijk van Kabul en het internationale vliegveld, in het noordoosten van de stad. Op het luchthaventerrein zijn veel buitenlandse militairen gelegerd, onder wie Nederlanders.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Taliban.

Afghaanse politiemensen bekijken donderdag de plaats waar een autobom is ontploft. Een Italiaans militair konvooi was in het centrum van Kabul doelwit van de aanslag. (Reuters) Beeld
Afghaanse politiemensen bekijken donderdag de plaats waar een autobom is ontploft. Een Italiaans militair konvooi was in het centrum van Kabul doelwit van de aanslag. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden