Zes gegadigden voor opvolging Patijn

Naar de post van burgemeester van Amsterdam hebben zes kandidaten gesolliciteerd; een vrouw en vijf mannen. Dit heeft de commissaris van de koningin in Noord-Holland, J....

Van onze verslaggever

Onder de zes belangstellenden voor de post in Amsterdam zitten leden van de PvdA en het CDA. Van sommigen is de politieke kleur niet bekend.

De sollicitanten komen volgens Van Kemenade uit het openbaar bestuur, het bedrijfsleven, het onderwijs en het sociaal-cultureel werk.

De komende weken maakt Van Kemenade een selectie uit de kandidaten, om ze daarna voor te dragen aan de vertrouwenscommissie uit de Amsterdamse gemeenteraad. De commissie heeft de mogelijkheid kandidaten die bij de schifting door Van Kemenade zijn afgevallen, alsnog te benaderen. Uiteindelijk doet de commissaris een voordracht van ten minste twee personen en geeft hij die aan minister De Vries van Binnenlandse Zaken.

In de regel volgt de minister de voordracht. Als er geen geschikte kandidaat is, kan de vacature opnieuw worden opengesteld.

Het hoofd van het kabinet van de commissaris van de koningin, D. Bijl, gaat daar niet van uit. 'We verwachten begin januari duidelijkheid te hebben. De nieuwe burgemeester van Amsterdam zit bij de zes kandidaten.'

Bijl noemt het aantal van zes sollicitanten niet laag. Bij grote steden is het aantal altijd gering. Bij kleine gemeenten is de belangstelling groter. Voor de vacature Alkmaar waren vijftien belangstellenden. Zes jaar geleden, bij de opvolging van E. van Thijn, was het aantal kandidaten vergelijkbaar met nu. De huidige burgemeester Patijn zat daar niet tussen. Hij kwam later in beeld.

Over de opvolging van Patijn is al flink gesteggeld. In de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad zijn maar vier van de acht partijen vertegenwoordigd.

D66, GroenLinks, SP en Amsterdam Anders wilden niet toetreden, omdat ze vinden dat de benoeming is voorgekookt. Meerdere namen, waarvan die van staatssecretaris Cohen van Justitie de meest opvallende is, deden de afgelopen maanden de ronde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden