Zes en vijf jaar cel geëist tegen bazen 'Coral-Seabende'

Procureur-generaal R. Manschot heeft vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de 42-jarige Cees H., die ervan wordt verdacht de zogenoemde Coral-Seabende te hebben geleid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De bende, die is vernoemd naar het smokkelschip Coral Sea II, zou vanaf 1988 zo'n 270 duizend kilo hasj over de wereldzeeën hebben vervoerd. Volgens Manschot zou H. zich hebben beziggehouden met het op afstand organiseren van de smokkelreizen.

Van R. zou de man zijn geweest die de enorme partijen hasj in Pakistan inkocht en naar de kust van Nederland en Canada begeleidde. De rechtbank veroordeelde H. eerder tot vier jaar gevangenisstraf, Van R. tot vijf jaar.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), die het onderzoek naar de bende verrichtte, becijferde de omzet van de smokkelactiviteiten op achthonderd miljoen gulden. Het Openbaar Ministerie probeert de winsten van de bende af te romen. Vorig jaar diende officier van justitie J. Wortel tegen Cees H. een recordclaim in van een half miljard gulden. De vordering is op last van de rechtbank teruggebracht tot circa zeven miljoen gulden.

Beide verdachten hebben er zowel in het vooronderzoek als tijdens de rechtszittingen het zwijgen toe gedaan. Volgens Van R. heeft het geen zin om te praten, omdat hij nooit is geloofd. H. heeft bij de rechtbank al te kennen gegeven dat de gevolgen voor hem niet te overzien zouden zijn indien hij zijn mond opendoet. Daaruit mag worden afgeleid dat hem in dat geval de toorn van de grote mannen achter de organisatie zou treffen.

H. probeerde in oktober vorig jaar met behulp van explosieven uit de Bijlmerbajes te ontkomen. Deze ontsnappingspoging mislukte. H. wordt hiervoor nog vervolgd. Daarbij wordt hem tevens omkoping van een bewaarder verweten. In 1985 slaagde H. er wel in uit de Bijlmerbajes te ontkomen, met hulp van buitenaf. Kort daarvoor was hij veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens handel in hard drugs. Hij werd in mei 1993 opnieuw aangehouden. H. vreest dat hij in totaal een straf van ruim twintig jaar voor de boeg heeft.

Tijdens het hoger beroep van het tweetal werd in het gerechtshof ingebroken. Er werd niets gestolen. Zowel Cees H. als Johan van R. verklaarden later dat ze niets met de inbraak hadden te maken.

De advocaten van beide verdachten, P. Doedens en J. Boone, menen dat het Openbaar Ministerie zijn recht op vervolging heeft verspeeld omdat de FIOD met het opsporingsonderzoek is begonnen naar aanleiding van een vervalst proces-verbaal. Twee Amsterdamse douaniers zijn daar eerder voor veroordeeld.

De procureur-generaal is echter van mening dat het vervalste document een veroordeling niet in de weg staat. Volgens hem waren er meerdere 'informatiestromen' die de vervolging van Van R. en H. rechtvaardigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden