nieuwsspanje

Zes doden door overstromingen in Spanje, Nederlander vermist

Grote overstromingen in Spanje hebben dit weekend aan minstens zes mensen het leven gekost. Maandag werd nog gezocht naar een Nederlander die vermist raakte; de 66-jarige man was in een kanaal gevallen en werd meegesleurd door de stroming.

Maartje Bakker
De arena voor stierengevechten in Orihuela is ook getroffen door de overstromingen.
 Beeld REUTERS
De arena voor stierengevechten in Orihuela is ook getroffen door de overstromingen.Beeld REUTERS

De overstromingen werden veroorzaakt door ongebruikelijk hevige regenval. Het noodweer begon afgelopen donderdag, toen er in de zuidelijke steden Almeria en Murcia (die bekend staan om hun droge klimaat) meer regen viel dan ooit was gemeten. Op sommige plekken viel in één dag meer regen dan normaal in een jaar. Ook in het weekend bleef het nog regenen. Het leidde ertoe dat rivieren, waaronder de Segura, buiten hun oevers traden.

De eerste slachtoffers, een broer en een zus, vielen direct donderdag: hun auto werd meegesleurd door het water. Vrijdag overleed een man die in zijn auto door een tunnel probeerde te rijden en vast kwam te zitten in het water. In het weekend liep het aantal slachtoffers op tot zes.

De Nederlander naar wie wordt gezocht, viel zondag in een bevloeiingskanaal in het plaatsje Dolores (provincie Alicante). Hij was daar volgens de lokale krant Información aan het wandelen met familie en vrienden, ‘ondanks de overstromingen’. Mogelijk werd hij door het water kilometers meegevoerd.

Duizenden bewoners zijn geëvacueerd. Sommige bewoners werden gered van de daken van hun huizen. Toen ze in de loop van het weekend terugkeerden naar hun woningen, zagen ze hoe muren, vloeren en hun bezittingen waren geplamuurd met een bruin slijk. Vanuit de lucht was te zien hoe zelfs een stierenarena was veranderd in een groot rond zwembad.

Ook de landbouw leed grote schade door de overstromingen. De sinaasappelbomen van Valencia en de groenteteelt in de provincie Murcia – bijgenaamd ‘de moestuin van Europa’ – zijn geruïneerd. Regiopresident Ximo Puig van Valencia vroeg zondag om een soort Marshall-plan: hij wil dat niet alleen Spaans, maar ook Europees geld wordt uitgetrokken voor het rampgebied.

Reddingwerkers proberen mensen te redden die met hun auto vastzitten in een ondergelopen tunnel. 
 Beeld EPA
Reddingwerkers proberen mensen te redden die met hun auto vastzitten in een ondergelopen tunnel.Beeld EPA

Koude druppel

Een ‘gota fría’ (koude druppel) is in het najaar een gebruikelijk weersverschijnsel aan de Spaanse mediterrane kust. Een koude luchtbel botst tegen de warme lucht boven de Middellandse Zee, met zware regen en storm als gevolg. Volgens deskundigen is dit een fenomeen dat door klimaatverandering vaker zal voorkomen. Het Middellandse Zeegebied warmt op, het temperatuurverschil met de hogere koude luchtlagen wordt groter en daardoor neemt de hevigheid van stormen en regenbuien toe.

De Spaanse premier Pedro Sánchez bezocht het overstroomde gebied afgelopen zaterdag en wil er ook maandag weer zijn gezicht laten zien. Sánchez, die zich aan het warmlopen is voor een nieuwe verkiezingsronde, benadrukte dat er niet bezuinigd zal worden op het repareren van de schade.

In de buurt van Cartagena werden enkele stranden gesloten voor het publiek. Er waren dode tonijnen aangespoeld, afkomstig van een viskwekerij. De regionale overheid waarschuwde dat het gevaarlijk kan zijn deze vissen op te eten – blijkbaar vermoedde men dat sommige Spanjaarden dit als een buitenkans zouden zien een goedkope tonijn op de kop te tikken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden