Nieuws italië

Zes doden bij paniekuitbraak in Italiaanse discotheek

Bij een schoolfeest in het Italiaanse plaatsje Corinaldo, nabij Ancona, zijn minstens zes mensen om het leven gekomen nadat er paniek uitbrak in de grote zaal. Vijf slachtoffers waren tieners. Het gedrang ontstond nadat een van de bezoekers met een soort pepperspray spoot.

Reddingswerkers aan het werk bij de discotheek. Beeld AP

Er waren ruim duizend bezoekers aanwezig in Lanterna Azzurra, een discotheek waar vooral veel tieners komen en zaterdagavond vijf scholen uit de regio een gezamenlijk schoolfeest organiseerden. De hoofdgast was de Italiaanse rapper Sfera Ebbasta, die ongekend populair is onder Italiaanse tieners. Hij kwam alleen nooit aan optreden toen, want rond 1:00 uur brak er opeens paniek uit in de grote zaal. Bezoekers hadden opeens moeite met ademen en begonnen naar de uitgang te rennen. In het gedrang dat volgde, vielen zes doden en 120 gewonden, van wie zeven nog in levensgevaar verkeren. Zij worden in een kunstmatige coma gehouden.

Vijf van de zes doden waren minderjarig; drie meisjes en twee jongens, allemaal tussen 14 en 16 jaar oud. Het zesde slachtoffer was een moeder van 39 die samen met haar 11-jarige dochter naar het schoolfeest was gegaan. De meeste slachtoffers vielen toen een loopbrug die als uitgang diende tijdens de paniekgolf instortte. Tientallen mensen vielen daardoor bovenop elkaar in een diepe geul. De ondersten raakten verdrukt en stierven.

Pepperspray

De paniek begon volgens de politie omdat iemand met een soort pepperspray had gespoten. Over zijn of haar motieven is nog niets bekend. Wel is er inmiddels een verdachte aangehouden: een jonge jongen die volgens ooggetuigen opeens op een verhoging klom en begon te spuiten. Hem wordt mogelijk meervoudige moord ten laste gelegd.

Vorig jaar brak in de Noord-Italiaanse stad Turijn een soortgelijke paniek uit toen ook daar in een drukke menigte met bijtende spray werd gespoten. Daarbij raakten meer dan 1.500 mensen gewond die op een groot plein naar een wedstrijd van Juventus keken. De spray bleek achteraf te zijn gespoten door een groep jonge criminelen die van de paniek gebruik wilden maken om te zakkenrollen. Dat motief werd ook vermoed bij twee andere pepperspray-incidenten eerder dit jaar. Zo werd onder andere een concert van dezelfde rapper Sfera Ebbasta al eens verstoord toen iemand in het wilde weg begon te spuiten met een bijtende spray.

Veel te druk

De politie stelde ook de rol van de discotheekeigenaar in discussie. In de Lanterna Azzurra is, verdeeld over drie zalen, officieel plek voor 870 personen, terwijl er tijdens het schoolfeest meer dan duizend mensen aanwezig zouden zijn. Bovendien was enkel de grote zaal open voor publiek, waardoor het er veel te druk was. ‘De grote zaal heeft een capaciteit van 469 terwijl er 1.300 kaartjes werden verkocht’, zei de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini. ‘We hebben geen nieuwe wetten nodig. We hebben kennis en respect nodig voor de al bestaande wetten. Als je veertien bent, mag je niet op deze manier sterven.’

Ook de Italiaanse premier Giuseppe Conte zei dat er niets klopt van de bezoekerscijfers van de discotheek. Een van de eigenaren, Marco Cecchini, sprak dat zondag in de Italiaanse media tegen. Hij zei dat er hoogstens duizend kaarten waren verkocht en dat er bovendien minstens 200 mensen buiten aan het roken waren toen de paniek uitbrak. De maximumcapaciteit was daarmee gewaarborgd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.