'Zere voeten, maar vooral bier'

Morgen beginnen vijfduizend militairen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Bijna staakte Defensie de steun aan de mars. Drie militairen over hun verwachtingen van de tocht.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER GIDI HEESAKKERS

NIJMEGEN - Ongeveer vijfduizend militairen uit binnen- en buitenland verschijnen vandaag traditiegetrouw aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Hun camouflagekleuren zijn nauwelijks van het wandelevenement weg te denken. Toch overwoog het ministerie van Defensie vorig jaar de stekker uit alle vormen van samenwerking te trekken, vanwege de forse bezuinigingen op de krijgsmacht. Begin deze maand werd bekend dat Defensie de mars zeker tot 2017 blijft steunen.

In 2016 is het honderd jaar geleden dat de Vierdaagse begon als een militaire prestatietocht, waar ook enkele burgers aan meededen. Elk jaar treft Defensie voorzieningen, zoals medische posten langs de route en het tijdelijke Kamp Heumensoord, waar de meeste deelnemende militairen verblijven. Minister Hennis-Plasschaert had het 'buitengewoon pijnlijk' gevonden als de steun door bezuinigingen zou worden geschrapt.

Morgen tekenen de betrokken partijen een convenant met afspraken voor de komende vijf jaar. Deze editie bezuinigt Defensie al wel fors. 'Tot nu toe werd de Vierdaagse gezien als extraatje', zegt een woordvoerder. 'Nu is geprobeerd al onze activiteiten in te passen in het trainingsprogramma.'

De pontonbrug bij Cuijk telt nu als oefening en voorbereiding op militaire operaties. De opbouw van Kamp Heumensoord komt bijna volledig voor rekening van militairen, eerder hielpen ook uitzendkrachten mee. Defensiemedewerkers doen vrijwillig mee. Hun inschrijfkosten stegen van 30 naar 50 euro. De 60 euro voor verblijf op Heumensoord is nu voor eigen rekening.

Wandelaars merken weinig van de bezuinigingen. Wel zijn er dit jaar geen drie, maar twee rustplaatsen. Blaren worden niet doorgeprikt in legertenten in de weide, maar in sportzalen langs de route. Daar is nog wel militaire ondersteuning.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden